Dačić na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je u Atini, na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da je za Srbiju od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, kao i da bi ta organizacija trebalo da izbegava politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članica. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ivica Dačić je u govoru na sednici Saveta ministara država članica BSEC-a rekao da se Srbija zalaže da se ta organizacija više posveti unapređenju konkretne i opipljive saradnje među članicama, uz kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

Žali, kaže, zbog toga što je ta organizacija značajan deo vremena i resursa iskoristila za pitanje interne reforme, naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih.
"Srbija, je kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju", istakao je Dačić, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.
Dačić je ponovio stav Srbije, da organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, i tako bi trebalo i da se koristimo - maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članicama Organizacije.
Prema njegovim rečima, za Srbiju je od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećuje upravo tim temama.
"To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini članica otežavaju angažman. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave", rekao je ministar.
Dodao je da bi upravo na taj način, eksperti iz zemalja članica imali dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno uključe u rad i konkretne projekte.
"Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni", rekao je Dačić.
U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, naglasio je da Srbija ne žali trošenje sredstava ako su usmerena na dobrobit svih članica.
"U tom smislu, ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije", rekao je Dačić i ponovio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.
Srbija je, kako je podsetio, aktivna u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodnopolitičke trendove u svetu, u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je, kako se navodi, Evropa odličan primer.
Saradnja Srbije sa BSEC-om i drugim međunarodnim organizacijama je, takođe, važan segment, kao i interakcija sa EU za šta je Srbija, kao država kandidat za članstvo u Uniji, posebno zainteresovana.
Dačić je skup iskoristio i da Rumuniji, kao narednom predsedavajućem, poželi uspeh u radu, uz poruku da mogu računati na puni angažman i podršku Srbije.
Grčkom kolegi Nikosu Dendijasu zahvalo je na odličnoj organizaciji sastanka i celokupnog predsedavanja Grčke BSEC-om.
Organizacija ima 12 država članica, među kojima su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić u Atini: Srbija za saradnju u raznim oblastima, BSEC da izbegne politizaciju

Izvor: Blic, 13.Dec.2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je danas u Atini, na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da je za Srbiju od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, kao i da bi ta organizacija trebalo da izbegava politizaciju rada i sve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.