Dačić i Sorajde: Produbiti saradnju Srbije i Norveške

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Sorajde: Produbiti saradnju Srbije i Norveške

Šefovi diplomatija Srbije i Norveške, Ivica Dačić i Ine Eriksen Sorajde, saglasili su se u Beogradu da se dijalogom između Beograda i Prištine jedino mogu rešiti otvorena pitanja i izrazili očekivanje da se dijalog otkočiti i nastavi.
Ivica Dačić je naveo da je interes Srbije da i dalje unapređuje bilateralne odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Norveškom, kako na političkom, tako i u drugim oblastima, prvenstveno u ekonomiji.

Dodaje da je Norveška u samom vrhu po direktnim investicijama u srpsku privredu i jedan od najvećih donatora Srbiji i kazao da je za poslednjih petnaestak godina bilo više od 216 miliona evra razvojne pomoći od strane Norveške.
"Kada je reč o direktnim investicijama, Norveška je na drugom mestu sa milijardu i 360 miliona evra investicija u srpsku privredu", rekao je Dačić i dodao da bi iz tog razloga spoljnotrgovinska razmena mogla da bude veća od dostignutog obima prošle godine – 64 miliona evra.
"Učinićemo sve da podstaknemo dalju ekonomsku saradnju sa Norveškom", rekao je ministar i dodao da je saradnja sa tom zemljom dobra i u drugim oblastima poput odbrane, saradnje službi bezbednosti...
Dačić je dodao i da Norveška, iako nije članica EU, po svom pristupu i učešću u finansijama praktično čini jedan od stubova Unije i zahvalio je na podršci koju ta zemlja daje Srbiji u procesu evrointegracija.
Rešiti probleme, ne ostavljati ih budućim generacijama
Tokom sastanka, kako je naveo šef srpske diplomatije, ministarku je upoznao i sa problemom u dijalogu između Beograda i Prištine.
"Upoznao sam je i sa opredeljenjem Srbije da mirnim putem, kompromisom rešavamo sva otvorena pitanja u regionu. Mi te probleme želimo da rešavamo, a ne da ih ostavljamo budućim generacijama", rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je naveo da iz tog razloga Srbija traži podršku međunarodnih organizacija da podrže dijalog i izvrše pritisak na Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, kao i da ohrabre sve da prihvate kompromis.
"Mislimo i da je vrlo važno da sa Norveškom imamo i dobru saradnju na multilateralnom nivou i da sarađujemo u različitim organizacijama", rekao je Dačić i dodao da će se Srbija i Norveška međusobno podržavati prilikom određenih kandidatura koje imaju.
Kako je naveo, Srbija će podržati Norvešku da bude nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a kada je reč o kandidaturi Srbije, ministar je rekao da je ona predviđena za 2034. godinu.
Norveška podržava reforme Vlade Srbije
Ine Eriksen Sorajde je istakla da je Srbija dugoročan prijatelj i važan partner Norveške, kao i da Norvežani i Srbi na sličan način razmišljaju.
"Voleli bismo da proširimo saradnju, kulturološki, ekonomski, ali naravno i na političkom nivou", rekla je Eriksen Sorajdeva i dodala da Norveška u potpunosti podržava reforme Vlade Srbije.
Kako je navela, tokom prethodne dve godine Norveška je udvostručila pomoć koju pruža regionu, jer vide potrebu da se podrže evropske integracije regiona, ali i da podstaknu da se reforme koje se sprovode u ovom trenutku nastave i u budućnosti.
"Dajemo punu podršku članstvu u EU, Norvežani ne žele trenutno da postanu članovi, ali smo integrisani na razne načine, kao i zbog toga što imamo pristup evropskom tržištu, koje je veće nego naše", rekla je norveška ministarka.
Navela je i da je sa Dačićem razgovarala i o situaciji i dijalogu Beograda i Prištine.
"Želim da se dijalog nastavi, jer je to jedini način da se reše sva pitanja. Danas ću kasnije otići u Prištinu i tamo ću pokrenuti sve ove teme i nadam se da čemo uskoro videti obnovu dijaloga", navela je Eriksen Sorajdeva.
Što se tiče bilateralne saradnje, kako je rekla norveška ministarka, njihova podrška reformskim procesima se odnosi i na kreiranje novih radnih mesta naročito za mlade ljude, regionalnu saradnju i vladavinu prava.
Kao nekadašnja ministarka odbrane Norveške, Eriksen Sorajdeva je navela da zna da sa Srbijom postoji odlična saradnja na vojnom planu, posebno medicinsko-vojnoj saradnji i medicinskoj saradnji na terenu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: U poslednjih 15-ak godina Norveška je dala 216 miliona evra razvojne pomoć

Izvor: Beta Video, 24.Jun.2019

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je naveo da su odnosi Srbije i Norveške ``dobri i stabilni`` i da je interes Beograda da dve zemlje unapredjuju saradnju na političkom planu, ali i u oblasti ekonomije. Rekao je da je Norveška u vrhu liste zemalja po direktnim investicijama...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.