Dačić i Pajtić puštaju u rad biogasno postrojenje u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Pajtić puštaju u rad biogasno postrojenje u Vrbasu

BEOGRAD -

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić svečano će sutra pustiti u rad biogasno postrojenje na Poljoprivrednom dobru Sava Kovačević u Vrbasu.

Kako je saopšteno iz Vlade, puštanju u rad ovog postrojenja prisustvovaće i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić, kao i ambasador Austrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji Klemens Koja.

Biogasno postrojenje u Vrbasu omogućiće, kako je ranije najavljeno, da se godišnje iz tog energetskog kapaciteta dobije između 8,5 i 9,5 miliona kilovata električne energije i isto toliko toplotne energije.

Deo električne energije dobijen iz tog postrojenja preuzimaće Elektroprivreda Srbije, dok će se toplotna energija koristiti za zagrevanje lokalne bolnice u Vrbasu.

Biogas je, prema rečima stručnjaka, visokokvalitetno energetsko gorivo i dobra zamena za fosilna goriva. U Srbiji i AP Vojvodini postoje veoma dobri uslovi za proizvodnju biogasa, ali je do sada zbog nedovoljnih ulaganja broj postrojenja u kojima se dobija taj energetski izvor jako skroman.

Proizvodnja energije iz biogasa je naročito povoljna za zaštitu životne sredine, pošto ne pravi dodatno emitovanje ugljendioksida i smanjuje količinu organskog porekla.

Biogas se može skladištiti, a za razliku od drugih obnovljivih izvora energije (vetar, sunce) moguće ga je proizvesti bez obzira na klimatske i vremenske uslove.

Dodatna vrednost tog goriva je u tome što energija dobijena iz biogasa ne samo da je ekološki povoljna, nego je i raznovrsna. Na primer, otpadna toplota koja se stvara kao nusproizvod pri proizvodnji biogasa može da se iskoristi za zagrevanje staklenika ili za hlađenje.

Ubrizgavanje biogasa u postojeću mrežu gasovoda i upotreba u obliku goriva za automobile dobiće na važnosti u bliskoj budućnosti, tvrde međunarodni energetski stručnjaci.

Srbija se potpisivanjem Memoranduma o integraciji u energetsko tržište EU (Anonim, 2007b) obavezala da sledi politiku Evropske unije u proizvodnji "zelene" energije, a jedna od prvih konkretnih mera podrške tom programu bilo je donošenje Uredbe o povlašćenim proizvođačima električne energije (Anonim, 2009b) i Uredbe o merama podsticaja za povlašćene proizvođače (Anonim, 2009c).

Prema toj Uredbi Vlada Srbije garantuje otkupnu cenu za struju proizvedenu iz biomase tako što će plaćati 11,4 do 13,6 evrocenti za svaki kilovat-čas električne energije dobijene na taj način, što je osetno iznad cene koja sada važi za struju dobijenu iz domaćih termocentrala i hidroelektrana.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: Protestnu notu Srbiji uputili - mediji

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2012

BUDVA - Nikakvih nesporazuma između Srbije i Crne Gore oko izgradnje hidroelektrana na Drini, ali i na drugim rekama, neće biti. To važi i za ostale države u regionu. Problema nije bilo ni dosad. Naglašavajući ovo, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.