Dačić i Leko za rešavanje svih otvorenih pitanja

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Leko za rešavanje svih otvorenih pitanja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko izrazili su danas želju za rešavanje otvorenih pitanja i unapređenje saradnje između dve države.

Oni su danas na sastanku u Zagrebu rekli da očekuju da će vlade dve države rešiti i slučaj hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića, koji u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Grubišnom Polju u Hrvatskoj 1991, saopštila je pres služba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sabora.

Dačić je, navodi se, izrazio spremnost za rešavanje svih otvorenih pitanja, istakavši da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

On je rekao da su državni sekretari ministarstava spoljnih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tela koja rade na rešavanju spornih pitanja €- nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga kao i povratka u Hrvatsku 32.000 hrvatskih Srba koji u Srbiji i daje imaju status izbeglica, za pitanja njihovih penzija, povratka imovine i stanarskih prava.

ППВ/МСП Ивица #Дачић почео је званичну посету Хрватској састанком с председником Сабора Јосипом Леком @SerbianGov pic.twitter.com/8Qh8U1deW0

O spornoj granici na Dunavu, Dačić je ponovio da je Srbija za graničnu crtu po sredini reke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje reši međunarodnom arbitražom, navodi se u saopštenju.

Predsednik Sabora Hrvatske Josip Leko pozdravio je intenziviranje bilateralnih odnosa i najavio da će posetiti Srbiju na proleće.

Leko je poručio da otvorena pitanja "ne smeju da budu kočnica u odnosima i da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na evropskom putu". On očekuje da vlade reše otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića i položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Sastanku je prisustvovao i predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

Dačić se potom sastao s šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić,

a izjave za novinare očekuje se posle tog susreta. Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je juče da će sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem razgovarati i o slučaju Veljka Marića i dodala da je moguće da taj problem bude rešen razmenom zatvorenika.

Kako je najavljeno u Beogradu, osim s Vesnom Pusić, planirano je da se prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Zagrebu sastane i s premijerom Zoranom Milanovićem i predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

U uzvratnu posetu Hrvatskoj Dačić je trebalo da dođe još u novembru prošle godine, ali je ta poseta odložena pošto su hrvatske vlasti zamerile zvaničnima u Beogradu da se nisu jasno ogradili od izjava haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je pušten iz Haga na privremenu slobodu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Dačić i Leko za rješavanje otvorenih pitanja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2015

Prvi potpredsjednik srpske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i predsjednik Sabora Hrvatske Josip Leko izrazili su danas želju za rješavanje otvorenih pitanja i unapredjenje suradnje izmedju dvije države... U Zagrebusu rekli da očekuju da će vlade dvijedržave riješiti i slušaj hrvatskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Britanski ambasador: Srbija učinila prvi zvanični korak na putu ka članstvu u NATO

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2015, 12:53

12.03.2015. - "NATO to radi veoma opasno i perfidno"..Procedura usvajanja Individualnog akcionog plana partnerstva Srbije i NATO-a je uspešno okončana, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić...On je saopštio da to predstavlja najviši oblik saradnje sa NATO-om, kroz Partnerstvo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.