Dačić i Lajčak razgovarali o bilateralnim odnosima i saradnji u OEBS-u

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Lajčak razgovarali o bilateralnim odnosima i saradnji u OEBS-u

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Bratislavi sa slovačkim ministrom inostranih i evropskih poslova, i predsedavajućim OEBS-u Miroslavom Lajčakom o bilateralnim odnosima i saradnji u okviru Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, saopštio je Dačićev kabinet.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi prijateljski, kao i da ih karakteriše intenzivan politički dijalog. Takođe su pozitivno ocenili multilateralnu saradnju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Lajčak je informisao šefa srpske diplomatije o predsedavanju Slovačke OEBS-u i zamolio da dve zemlje nastave usku saradnju i koordinaciju. Pozvao je Dačića na Ministarski sastanak OEBS-a koji će u decembru biti održan u Bratislavi.

Dačić je obavestio slovačkog kolegu o situaciji u regionu i aktuelnom stanju u dijalogu sa Prištinom. Preneo je spremnost za prenošenje iskustava, kao i pomoći Slovačkoj tokom predsedavanja OEBS-u.

Dvojica ministara potpisali su danas Sporazum između Vlada Srbije i Slovačke o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica zaposlenih u njihovim diplomatskim misijama, konzularnim predstavništvima ili misijama pri međunarodnim organizacijama.

Dačić će tokom jednodnevnog boravka u Slovačkoj obići i Srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić u Bratislavi: U Srbiji reforma sektora bezbednosti je važan segment

Ministar inostranih posloba Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Bratislavi da u Srbiji reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment i da ta reforma ima za cilj razvoj sistema koji omogućavaju mir i stabilnost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"U Srbiji, upravljanje i reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment sveobuhvatnih reformskih procesa u društvu. Ta reforma za cilj ima uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet naše države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", rekao je Dačić na konferenciji "Prevencija konflikata, održavanje mira i promocija sveobuhvatne bezbednosti" Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Prema njegovim rečima, jačanje sposobnosti nacionalnih bezbednosnih sektora za efikasno reagovanje na izazove poput terorizma i nasilnog ekstremizma, trans-nacionalnog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i na izazove na planu sajber bezbednosti, traži posvećenost, upornost i rešenost svih relevantnih aktera društva.

Ključni elementi za uspeh u tom poduhvatu su nacionalno vlasništvo nad procesom reforme i sveobuhvatan pristup i saradnja predstavnika državnih institucija, civilnog društva, akademske zajednice i medija, naveo je Dačić u svom govoru na konferenciji u Bratislavi.

Dačić se založio za međusobnu koordinaciju dodajući da je preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora.

Šef srpske diplomatije je izrazio uverenje da važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za uspostavljanje i očuvanje mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju post-konfliktnih društava predstavlja učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti.

"Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN-a i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a dobijaju priznanja. Napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini, potvrđuje našu spremnost da delimo odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde", dodao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.