Dačić i Havisto otvorili izložbu Beograd-Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Havisto otvorili izložbu "Beograd-Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa"

Ministri spoljnih poslova Srbije i Finske, Ivica Dačić i Peka Havisto otvorili su izložbu u Arhivu Jugoslavije kojom se obeležava 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.
Diplomatski odnosi su uspostavljeni 7. avgusta 1929. godine, između nezavisne Finske i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Dačić je naglasio da su odnosi dveju zemalja prolazili kroz teška vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i bili suočeni sa stalnim izazovima, ali ih je i pored toga odlikovala stalna spremnost za zajednički rad na onome što povezuje dve zemlje.
"Zahvaljujem arhivima obe zemlje na uloženom trudu da pronađu i predstave artefakte i dokumenta koji ukazuju da imamo mnogo razloga da i u budućnosti nastavimo da razvijamo odnose između dve zemlje", kazao je Dačić.
Dodao je da su se stavovi dve administarcije kroz istoriju nekada razlikovali, ali da nam je uzajamna želja i spremnost da istinski razumemo jedni druge pomogla da iz godine u godinu gradimo sve bliže odnose.
"Sada, 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa jedni drugima smo pouzdani partneri i iskreni sagovornici što je u ovom vremenu od izuzetne važnosti. Naši bilateralni odnosi su danas veoma dobri, a politički dijalog je intenzivan o čemu svedoči i današnja poseta ministra Havista Beogradu", kazao je Dačić.
Ministar spoljnih poslova je rekao i da je želja Srbije da se saradnja nastavi u svim oblastima od zajedničkog interesa, a posebno u privredi, obrazovanju, zaštiti životne sredine.
"Namera nam je da identifikujemo nove oblasti saradnje od kojih bi građani naše dve zemlje imali koristi. Otvaranje direktne avio linije od Beograda do Helsinkija u junu ove godine doprineće razvoju turizma i pružiti nam priliku da se još bolje upoznamo, kao i da naučimo mnogo više jedni o drugima i jedni od drugih", kazao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je zahvalio na podršci i pomoći koju Finska pruža Srbiji u procesu evrointegracija.
"U periodu kada Evropska unija prolazi kroz proces unutrašnje transformacije i kada neke druge teme dominiraju na agendi država članica, Finska nastavlja aktivno da radi na politici proširenja što je nama od neizmerne važnosti i na čemu smo joj duboko zahvalni. Članstvo u Evropskoj uniji ostaje naš spoljnopolitički prioritet i mi ćemo nastaviti da ulažemo maksimalne napore da sprovedemo sve neophodne reforme", naveo je Dačić.
Dodao je da je Srbija zahvalna na prilici da blisko sarađuje sa Finskom tokom njenog predsedavanja Evropskom unijom, u drugoj polovini ove godine.
Havisto je napomenuo da su se odnosi dve zemlje uvek odlikovali uzajamnim poštovanjem, dodao da mu je drago da su naši odnosi odlični, a kao najznačajniji projekat na kojem dve zemlje rade pomenuo je proširenje Evropske Unije.
"Proširenje EU je važan istrument za promociju stabilnosti, mira i dostojanstva na tlu Evrope", kazao je Havisto.

Izložba "Beograd - Helsinki, 90 godina diplomatskih odnosa" prikazuje istoriju dve zemlje kroz zvanične dokumente koji su obeležili najvažnije događaje. Poseban fokus je na prijateljstvu dva predsednika, Josipa Broza Tita i Urha Kekonena.
Predsednik Kekonen je četiri puta posetio Jugoslaviju, dok je predsednik Tito dva puta bio u Finskoj.
Izložbu je priredio Arhiv Jugoslavije, dok je Arhiv Urha Kekonena u Ninikoskiju obezbedio fotografije snimljene tokom Kekonenovih poseta Jugoslaviji 1963. i 1975. godine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Devedeset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Finske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je prilikom otvaranja izložbe povodom 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Finskom rekao da su odnosi naših zemalja prolazili kroz teška vremena i bili suočeni sa brojnim izazovima, ali ih je i pored toga odlikovala stalna spremnost da zajednički...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.