Dačić i Han: Već sledeće nedelje moguć dogovor o otvaranju novih poglavlja

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Han: Već sledeće nedelje moguć dogovor o otvaranju novih poglavlja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i komesar EU za proširenje Johanes Han konstatovali su danas u Beogradu napredak u procesu evrointegracija Srbije i naveli da se očekuje da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja.

Razgovarano je i o nastavku pregovaračkog procesa u 2017. godini, sa akcentom na reforme koje se sprovode u oblasti ekonomije i ključnim oblastima za modernizaciju srpskog društva i države, saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.

Dačić i Han su izrazili interes da se politički dijalog Srbije i EU intenzivira, kao i očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti stabilna dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Izveštaj o Srbiji za 2016. godinu ocenjen je kao generalno pozitivan i ponovljena je posvećenost nastavku reformskog procesa, a razmotrena su i pitanja regionalne saradnje i važne uloge Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti, koja ima veliki značaj i za stabilnost EU.

Dačić je ponovio privrženost Srbije unapređenju odnosa sa svim susedima i očekivanja da se sva otvorena pitanja rešavaju bilateralnim putem, a ne kroz proces pristupnih pregovora.

Dačić i Han su takođe razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU, a šef srpske diplomatije je ukazao na potrebu da se u okviru dijaloga uvažavaju interesi obe strane i ostvari napredak u primeni dogovora koji su postignuti u Briselu.

U saopštenju se navodi da je istaknuta potreba da se u pristupnom procesu zadrži dinamika, uprkos svim izazovima sa kojima se Evropska unija suočava, kao i potreba da se pitanje značaja proširenja EU prema javnosti komunicira sa aspekta pozitivnih efekata na stabilnost Unije i samog regiona, kao i doprinosa koje zapadni Balkan ima za samu EU i njene građane.

Dačić i Han su razgovarali i o odnosima Srbije sa Evropskom unijom u oblasti zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

"Imajući u vidu interesovanje koje je komesar Han pokazao za pitanja iz okvira Poglavlja 31, koja su veoma prisutna u našoj javnosti, Dačić je ukazao da je Srbija duboko posvećena saradnji sa EU u ZSBP i ZBOP, što ne treba sagledavati samo kroz pitanje usaglašavanja Srbije sa odlukama EU", navodi MSP.

Kako je navedeno, intenzivna saradnja se odvija u velikom broju oblasti u kojima Srbija značajno doprinosi Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Dačić je obavestio Hana da su započete pripreme za osavremenjivanje nacionalnih dokumenata u oblasti bezbednosti i odbrane, i podsetio na konstruktivnu ulogu i intenzivan dijalog koji je Srbija imala sa EU tokom svog predsedavanja OEBS-u.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dačić i Han: Intenzivirati politički dijalog Srbije i EU

Izvor: N1 televizija, 05.Dec.2016

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i komesar EU za proširenje Johanes Han konstatovali su danas u Beogradu napredak u procesu evrointegracija Srbije i naveli da se očekuje da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja...Razgovarano je i o nastavku...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.