Dačić i Gutereš o izbeglicama

Izvor: RTS, 25.Nov.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Gutereš o izbeglicama

Visoki komesar UNHCR-a Antonio Gutereš istakao u razgovoru sa ministrom Ivicom Dačićem izuzetnu saradnju sa srpskim vlastima. U Ženevi potpisan protokol o upućivanju oficira za vezu MUP-a u regionalni centar DCAF-a u Ljubljani.

"Saradnja između Srbije i DCAF-a ne bi mogla biti bolja", istakao je direktor Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga Teodor Vinkler, nakon što je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem potpisao protokol o upućivanju oficira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za vezu MUP-a Srbije u regionalni centar DCAF-a u Ljubljani.

Vinkler je podsetio da je ta saradnja započela još 2000. godine i da obuhvata sve oblasti policijske saradnje - koja uključuje i pograničnu policiju.

"Videli smo izvanredne primere ove saradnje na ministarskoj konferenciji koju je organizovalo srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beogradu, u proleće ove godine, na kojoj je bilo 250 učesnika i gde je istaknut visok stepen regionalne saradnje. Dva stuba su pogranična policijska saradnja i Bečka konvencija o policijskoj saradnji", rekao je Teodor Vinkler.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Ženevi sa visokim komesarom UN za izbeglice (UNHCR) Antonijom Guterešom i upoznao ga sa problemima pronalaženja trajnog rešenja povratka ili integracije izbeglica i interno raseljenih lica.

Gutereš je istakao izuzetno dobru saradnju sa srpskim vlastima i naglasio da ni u svetlu novih svetskih kriza, UNHCR ne sme zaboraviti ljude iz ratova na Balkanu, saopštio je MUP Srbije.

Visoki komesar UN za izbeglice je Dačića upoznao sa problemima sa kojima se UNHCR suočava kada su u pitanju interno raseljena lica jer Ujedinjene nacije ne priznaju kosovsku vladu i ova lica za njih nemaju status izbeglica.

Zato nije jednostavno pronaći rešenje za njihove probleme kao što je slučaj sa izbeglicama, navodi se u saopštenju.

Pronalaženje rešenja za priznavanje prava na imovinu

UNHCR veomo aktivno učestvuje u pronalaženju rešenja za priznavanje prava na imovinu, penziju i drugo, koje interno raseljena lica zakonski imaju kao i o mogućnosti njihovog povrtka.

Gutereš je naročito istakao važnost programa Vlade Srbije usmerenog na rešavanju problema Roma kao jednog od najkonkretnijih programa u svetu.

Pohvalio je pripreme za Regionalnu konferenciju koja se održava u Beogradu, posvećene izbeglicama čemu UNHCR daje pun doprinos.

Ministar Dačić se zahvalio Guterešu na podršci UNHCR u rešavanju problema izbeglica i povratnika, naročito po pitanju stanarskih prava istakavši važnost učešća UNHCR u dijalogu sa hrvatskom vladom o povratku izbeglica na tu teritoriju i ostvarivanje njihovih punih prava.

Gutereš je naglasio da se problemi izbeglica moraju rešiti i kolektivni centri zatvoriti, jer je u 21. veku nedopustivo da Evropa toleriše postojanje nerešenog izbegličkog problema na svom tlu.

Dačić: Želimo unapređenje saradnje sa DCAF-om

MUP Srbije ima izuzetno dobru saradnju sa Centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), i želi da je unapredi radi efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije, kao i razmene iskustava u cilju brže reforme policije, izjavio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Nema uspešne borbe protiv kriminala i korupcije bez regionalne policijske saradnje", izjavio je Dačić u Ženevi, nakon potpisivanja protokola u upućivanju oficira za vezu MUP-a u regionalni centar DCAF-a u Ljubljani.

Ministar Dačić je podsetio da je MUP Srbije, zajedno sa DCAF-om, čije je sedište u Ženevi, radio na više značajnih projekata i da je u ovoj godini uspešno organizovao regionalnu ministarsku konferenciju posvećenu graničnoj bezbednosti i kontroli, odnosno unapređenju rada graničnih policija.

"U narednom periodu mi želimo da unapredimo tu saradnju", istakao je Dačić.

"DCAF je otvorio je svoj regionalni centar u Sloveniji i naše ministarstvo će uputiti jednog oficira za vezu, odnosno policijskog atašea pri tom centru DCAF-a, imajući u vidu da je to sekretarijat konvencije za policijsku saradnju u Jugoistočnoj Evropi", kaže Dačić.

Dačić je napomenuo da Srbiju čeka intenzivna zakonodavna aktivnost, intenzivna aktivnost kada je reč o reformi MUP-a i policije.

"U narednom periodu su nam sigurno neophodna iskustva onih zemalja, organizacija i institucija koje su ovaj period prošle pre nas i koje u svemu tome imaju za sobom uspešne koncepate i projekate, koji su u njihovim zemljama realizovani", istakao je ministar Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.