Dačić i Gutereš o trajnom rešavanju povratka izbeglih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Gutereš o trajnom rešavanju povratka izbeglih

ŽENEVA - Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Ženevi sa visokim komesarom UN za izbeglice (UNCHR) Antonijom Guterešom i upoznao ga sa problemima pronalaženja trajnog rešenja povratka ili integracije izbeglica i interno raseljenih lica.

Gutereš je istakao izuzetno dobru saradnju sa srpskim vlastima i naglasio da ni u svetlu novih svetskih kriza UNHCR ne sme zaboraviti ljude iz ratova na Balkanu, saopštio je MUP Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je Dačića upoznao sa problemima sa kojima se UNHCR suočava kada su u pitanju interno raseljena lica, jer Ujedinjene nacije ne priznaju kosovsku vladu i ova lica za njih nemaju status izbeglica.

Zato nije jednostavno pronaći rešenje za njihove probleme kao što je slučaj sa izbeglicama, navodi se u saopštenju.

Priznavanje prava na imovinu

UNHCR veoma aktivno učestvuje u pronalaženju rešenja za priznavanje prava na imovinu, penziju i drugo, koje interno raseljena lica zakonski imaju kao i o mogućnosti njihovog povratka.

Gutereš je naročito istakao važnost programa Vlade Srbije usmerenog na rešavanju problema Roma kao jednog od najkonkretnijih programa u svetu.

Pohvalio je pripreme za Regionalnu konferenciju koja se održava u Beogradu, posvećene izbeglicama čemu UNHCR daje pun doprinos.

Problemi povratnika

Ministar Dačić se zahvalio Guterešu na podršci UNHCR u rešavanju problema izbeglica i povratnika, naročito po pitanju stanarskih prava.

On je istakao i važnost učešća UNHCR u dijalogu sa Hrvatskom vladom o povratku izbeglica na tu teritoriju i ostvarivanje njihovih punih prava.

Gutereš je naglasio da se problemi izbeglica moraju rešiti i kolektivni centri zatvoriti, jer je u 21. veku nedopustivo da Evropa toleriše postojanje nerešenog izbegličkog problema na svom tlu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić započeo je danas u Ženevi razgovore sa direktorom ženevskog Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) Tedom Vinklerom gde je potpisan Sporazum o saradnji, i slanju oficira za vezu MUP-a u regionalni centar DCAF-a u Ljubljani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Platini o nasilju u sportu

Izvor: Večernje novosti, 24.Nov.2009, 13:05

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Nionu sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem sa kojim je razgovarao o sprečavanju nasilja u sportu. Platini je izrazio spremnost za slanje zvaničnika UEFA koji bi pomogli u prenosu znanja i prakse u rešavanju problema nasilja na...

Nastavak na Večernje novosti...

Protiv nasilja u sportu

Izvor: RTS, 24.Nov.2009

Sprečavanje nasilja u sportu i detalji vezani za ubistvo francuskog navijača Bris Tatona, glavne teme razgovora ministra Dačića sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem...Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Nionu sa predsednikom UEFA Mišelom Platinijem sa kojim je...

Nastavak na RTS...

Dačić razgovarao sa Guterešom

Izvor: S media, 25.Nov.2009

Zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je u Ženevi sa visokim komesarom UN za izbeglice (UNĆR) Antonijom Guterešom i upoznao ga sa problemima pronalaženja trajnog rešenja povratka ili integracije izbeglica i interno raseljenih lica. ..Gutereš...

Nastavak na S media...

Guteresh i Dačić o izbjegličkim pitanjima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2009

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić danas je u Genevi razgovarao s Visokim povjerenikom UN za izbjeglice Antoniom Gutereshom o rješavanju pitanja povratka ili integracije izbjeglica i interno raseljenih lica, saopćeno je iz Dačićevog kabineta. Kako se navodi, Guteresh je istaknuo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić i Gutereš o izbeglicama

Izvor: RTS, 25.Nov.2009

Visoki komesar UNHCR-a Antonio Gutereš istakao u razgovoru sa ministrom Ivicom Dačićem izuzetnu saradnju sa srpskim vlastima. U Ženevi potpisan protokol o upućivanju oficira za vezu MUP-a u regionalni centar DCAF-a u Ljubljani. .."Saradnja između Srbije i DCAF-a ne bi mogla biti bolja", istakao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.