Izvor: RTS, 28.Jan.2023, 20:54

Dačić i Grlić Radman: Srbija i Hrvatska moraju da unapređuju saradnju zarad mira i budućnosti

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske razgovarali su u Subotici o načinu unapređenja odnosa dve države. Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo" organizovao je u Subotici "Veliko prelo".
Pored pitanja iz prošlosti koji opterećuju dve zemlje, Srbija i Hrvatska moraju da unapređuju saradnju zarad mira i stabilnosti i budućnosti i dobrobiti građana. To su konstatovali ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Gordan Grlić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radman i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević u Subotici.

To je okvir koji su u Davosu predstavili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski premijer Andrej Plenković. Toga će se držati i ministarstva koji će razvijati buduću saradnju između dve vlade.
Ono što će se dešavati u narednih mesec, dva dana biće mnogobrojni susreti nacionalnih koordinatora koji će pobrojati sva otvorena pitanja i koji će formirati hodogram svih aktivnosti da bi se dalje unapređivala saradnja. Prethodno su se u Subotici sastali i predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Vojvodini, Milorad Pupovac i Tomislav Žigmanov.
"Sigurno imamo i siguran sam da ćemo i imati različita mišljenja, da imamo i čitav niz dnevnih, operativnih i aktuelnih pitanja kao što je razvoj naših ekonomskih odnosa, kao što su prekogranični projekti, kao što je infrastruktura, razmena mladih, biznis forumi i sve ostalo. To su sve teme, da ne ispadne da razgovaramo samo o pitanjima koja se tiču prošlosti", istakao je Ivica Dačić.
Gordan Grlić Radman naveo je da u interesu građana i jednih i drugih mora se raditi i sarađivati.
"Politika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših odnosa, dobrosusedske odnose, jer to je i manifestacija i političke zrelosti, osobito u sadašnjem trenutku velikih izazova. Evropski put Srbije ide ne samo preko Hrvatske već i uz Hrvatsku, a Zagreb je spreman da joj pomogne na tom putu", rekao je Grlić Radman.
Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i predsednik SDSS-a navodi da je najznačajnije da se nastavlja, da se nije stalo na jednom događaju sastanku i jednoj poruci.
"Nego upravo to, da se nastavlja i da će se nastaviti nakon ovoga, jer je to potrebno i Hrvatskom narodu ovdje, i Srpskom narodu u Hrvatskoj, ali i dvema državama", naglasio je Pupovac.
Zvaničnici će prisustvovati Velikom prelu koje se u Subotici organizuje od 1879. godine. To su zimske pokladne svečanosti. Uglavnom su zamišljene kao veliko druženje u toku zimskih dana.
Žigmanov: Hrvatska i srpska zajednica most u saradnji Hrvatske i Srbije Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je danas pred početak "Velikog bunjevačkog prela" zadovoljstvo što je Subotica ponovo, nakon dužeg vremena domaćin hrvatskoj delegaciji na čelu sa izaslanikom premijera Gordanom Grlić Radmanom i što se pokazalo da su manjine most koji spaja dve države.
"Radujemo se što smo i dalje u bogatim i plodinim saradničkim odnosima kada je reč o ključnim institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, radujemo se što smo u Subotici ponovo omogućil susret visokih predstavnika Srbije i Hrvatske", rekao je Žigmanov.
Ukazao je na to da je taj grad posle sedam godina domaćin mesta susreta na ministarskom nivou - šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.
"I na taj način uprkos svim sumnjama svedočimo da smo most u sradnji Srbije i Hrvatske, da smo zajedno sa partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavke za redovnu komunikaciju između dve države", kazao je Žigmanov.
Dodao je da su zajednička nastojanja doprinela tome da se realizuju susreti na njavišem nivou i podsetio na susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Davosu, te naglasio da zahvaljujući tome mogu još jače i učestalije da organizuju sastanke i stvaraju pretpostavke za rešavanje otvorenih pitanja.
Napominje da učešće Hrvata u procesima donošenja odluka još nije rešeno i da se nada da će Hrvati uzeti učešće u vlasti u Somboru i Subotici.
Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će se zvanični sastanci na najvišem nivou nastaviti.
Najavio je sastanke predstavnika dve zajednice i dodao da će na njima odrediti stvari koje sami mogu da reše a koje će delegirati vladama.
Istakao je da će dve zajednice nastaviti zajedničke napore kako bi doprinele da se te zajednice tretiraju onako kao što očekuju.
"Uveren sam da će i oni koji su sa razlogom imali sumnje da se stvar neće primti biti razuvereni i videti da se posao nastavlja, da se nastavljaju zvanični sastanci na najvišem nivou kada su u pitanju dve vlade, na operativnim nivoima kada je reč o dve politike, što je interes i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji", rekao je Pupovac. 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Bez obzira na neslaganja moramo da razvijamo odnose sa Hrvatskom zbog građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jan.2023

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Subotici da postoji niz pitanja oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu, ali da je planiran niz sastanaka kako bi se analiziralo stanje i odredilo kako konkretno dve strane mogu razvijati odnose.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dačić i Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima BG i ZG

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 28.Jan.2023

SUBOTICA – Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici večeras su dogovorili korake koji će prethoditi njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba, kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Subotica: “Veliko prelo” u organizaciji HKC Bunjevačko kolo ugostilo zvaničnike dveju država (FOTO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Jan.2023, 20:50

SUBOTICA – Tradicionalna manifestacija – „Veliko prelo” koja je sinoć u Subotici, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra “Bunjevačko kolo” održana u fiskulturnoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić“, okupila je brojne goste ali i zvaničnike iz Srbije i Hrvatske. Ministri Ivica Dačić,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.