Izvor: RTS, 21.Jul.2021, 20:43

Dačić: Zahvalni smo Italiji zbog pomoći u evrointegracijama

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je u Rimu da su odnosi Srbije i Italije na visokom nivou, a da poseta večnom gradu značajna za njihovo dalje unapređenje i uspostavljanje strateškog partnerstva između dva parlamenta.
Dačić je novinarima rekao da je Srbija zahvalna Italiji zato što se postavlja kao naš advokat, odnosno kao naš predstavnik, koji pored još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekih zemalja, uključujući i Mađarsku, drži pozitivnu konotaciju kada je reč o evropskim integracijama Srbije i čitavog regiona.

"Sa ministrom spoljnih poslova Di Majom razgovarao sam o našim bilateralnim odnosima uz ocenu da smo poslednjih godina te odnose veoma unapredili. To se odnosi i na političku ali i na ekonomsku sferu jer je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner i spoljnotrgovinska razmena je premašila tri milijarde evra a u Srbiji ima skoro 1.250 preduzeća u kojima je većinski kapital italijanski", rekao je Dačić.
Ocenio je da su u odnosima dve zemlje nedostajala saradnja dve skupštine i to ilustrovao činjenicama da je poslednji put predsednik predstavničkog doma italijanskog parlamenta bio u poseti Srbiji 2012. godine, predsednik Senata 2015. dok je bivša predsednica Narodne skupštine Srbije bila u poseti Italiji 2017. godine.
"Nije nam toliko bila razvijena međuparlamentarna saradnja i ovo je u stvari posle dužeg niza godina jedna prva bilateralna poseta. Ja ću sutra imati sastanke sa predstavnicima oba doma italijanskog parlamenta i sa predsednikom spoljnopolitičkog komiteta italijanskog parlamenta koji je za nas bitan zato što je izvestilac za Srbiju kada je reč o monitoring komitetu Saveta Evrope", naveo je Dačić.
"Scene na rimskom aerodromu svedoče da smo daleko od normalizacije"Odgovarajući na pitanje o uticaju pandemije na susrete sa italijanskim zvaničnicima, Dačić je rekao da se nada da polako izlazimo iz tog protokola, kada je reč o posetama i tzv. onlajn komunikacije i naveo da su Italijani zahvalni Srbiji na pomoći koju im je pruziila kada je reč o pandemiji.
"Oni su prošli veoma teške trenutke i svi se toga sećamo. Prošao sam mnoge zemlje i Evrope i sveta i sada u poslednjem periodu kada su se otvorile granice, a scene koje sam video na rimskom aerodromu ukazuju da je to daleko od normalizacije života", ocenio je Dačić.
Dačić, inače, sa delegacijom Skupštine Srbije koju čine potpredsednica skupštine Elvira Kovač i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić, boravi u poseti Italiji na poziv predsednika Predstavničkog doma Roberta Fika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija i Italija imaju obostrani interes za saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2021, 13:00

Italija ima veliki interes za saradnju sa Srbijom, kao što i mi imamo veliki interes da Italija bude naš "advokat", kada je reč o našem pristupu Evropskoj uniji, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, koji se tokom posete Rimu sastao sa predsednikom Komisije za spoljne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.