Dačić: Vreme za novi program SPS-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Jun.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vreme za novi program SPS-a

Beograd -- Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da je došlo vreme za novi program stranke, jer Srbija nije ista kao pre 20 godina.

Dačić je rekao da je toj stranci potreban novi program, jer Srbija nije ista kao pre dve decenije, pošto su se desile ogromne promene.

Dačić je, na sednici Glavnog odbora SPS-a u beogradskom centru "Sava", predstavio nacrt teksta budućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << programa, koji bi u julu trebalo da se usvoji na 8. kongresu stranke.

Neko menja kadrove, a neko program. Dačić je stranačkim kolegama poručio da je došlo vreme za novi program stranke, jer, naglasio je, Srbija nije ista kao pre 20 godina.

"Svet se mora menjati, one stranke koje ne nude promene će ući u muzej istorije. Stara politika nije više u stanju da rešava probleme, ni naša, ni drugih stranaka i zato ljudi ne očekuju rešenja od politike", istakao je Dačić.

Tim rečima je počelo i trajalo je više od sat vremena. Toliko je predsedniku socijalista trebalo da predstavi, na 47 strana kucan tekst nacrta novog programa stranke, za koju kaže da jedina na političoj sceni suštinski zastupa ideje levice.

Između SPS-a i drugih stranaka koje zagovaraju socijalnu pravdu postoji ogromna razlika, jer je ideja o socijalno pravednom društvu "program i suština postojanja SPS-a", a za druge je to predizborni marketing, ocenio je Dačić.

"Ne mogu stranke koje sebe zovu desnicom ili centrom da govore o radničkim pravima ili besplatnom obrazovanju, jer su te stranke posvećene svetu profita, a ne svetu rada", zaključio je Dačić.

U kratkim crtama, novi program socijalista temelji se, kako je to Dačić objasnio, na principima solidarnosti, pravde i demokratije.

Za decentralizaciju je, a protiv regionalizacije. Za jednake šanse za sve, ulazak u EU i, uz očuvanje Kosova u sastavu Srbije, za saradnju sa onima koji prihvataju tu politiku SPS-a.

Mediji su prvobitno obavešteni da će sednica Glavnog odbora stranke biti zatvorena za javnost, a da će čelnici stranke izjave davati pre početka sastanka. U poslednjem trenutku odluka je promenjena, a kamere i novinari pušteni su u salu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.