Dačić: Vratiti ulice nosiocima antifašističke borbe

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Vratiti ulice nosiocima antifašističke borbe

BEOGRAD – Ulicama u Beogradu treba vratiti nazive po imenima učesnika antifašističke borbe i oslobodioca glavnog grada, izjavio je danas predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić na prijemu povodom 70. godina od početka ustanka u Srbiji, 7. jula 1941. godine.

Srbija treba da se ponosi svojom borbom protiv fašizma i protiv okupatora i mora da poštuje svoju borbu za slobodu i antifašističku tradiciju, bez prekrajanja istorije, poručio je Dačić na skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u sedištu SPS-a i istakao da nikada ne treba poricati antifašizam, jer to nije isto što i antikomunizam.

On je rekao da Srbija ne slavi dovoljno datume iz Drugog svetskog rata zbog „političkog kalkulisanja kako će to protumačiti neko drugi, odnosno drugi pokret koji je postojao tada”.

„Srbija treba da pokaže da li želi da obeležava svoju antifašističku borbu, jer ako neće, tada time šalje jednu drugačiju poruku društvu i tada policija ne može da juri po ulici neonacističke i neofašističke organizacije, jer ona ne stvara sistem vrednost, već društvo i država, odnosno političke stranke”, kazao je Dačić.

Kako je naveo, političke stranke su odgovorne da se stavi tačka na sve sukobe iz prošlosti i na stalne podele u srpskom narodu, jer ako neke stranke pozivaju da se slave oni koji su služili Adolfu Hitleru, ne treba da čude sukobi na ulicama i divljanja huligana.

„SPS je spreman na nacionalno pomirenje, ali ono ne može da počiva na poricaju antifašizma”, poručio je Dačić.

On je rekao da su Srbiju oslobodili Srbi i podsetio da Peko Dapčević koji je rukovodio operacijom oslobađanja Beograda nikada nije imao ulicu u Beogradu, a da svi koji su se kroz istoriju borili za svoj narod i državu zaslužuju sećanje.

„Nikada ne smemo zaboraviti fašizam i našu borbu za slobodu, jer ako zaboravimo, može ponovo da se desi”, istakao je Dačić i poručio da će SPS, dok postoji, slaviti i ponositi se atifašističkom istorijom Srbije.

Dačić je, kao sibmboličan čin, uručio plakete narodnom heroju, general-majoru JNA Jovanu Joši Durbabi i predsedniku SUBNOR-a Novog Beograda Miladinu Šekariću.

Plakete SPS-a će dobiti svih sedam živih narodnih heroja NOR-a, kao i predsednici republičke i gradske organizacije SUBNOR-a.

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović kazala je da se srpski narod uvek borio za slobodu i pravdu i podsetila na ulogu žena u Drugom svetskom ratu u kome je 25.000 žena poginulo, a 40.000 ranjeno.

------------------------------------------

Obeležena 70. godišnjica antifašističkog ustanka

BELA CRKVA – Odavanjem počasti i polaganjem venaca na ustaničko spomen-obeležje, danas je u Beloj Crkvi kod Krupnja obeležena 70. godišnjica početka antifašističke borbe u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomen obeležja narodnim herojima Žikici Jovanoviću Špancu, Čedi Milosavljeviću i Miši Pantiću položile su delegacije Vlade Srbije, Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), kao i predstavnici nevladinih organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Na skupu, pred nekoliko stotina građana, govorili su predsednik opštine Krupanj Savo Dorić, predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Obradović se usprotivio „učestalim pokušajima da se preoblikuje istorija i uloga Srbije u borbi protiv fašizma”.

Zečević je u ime SUBNOR-a pozvao državu da 7. jul, kao Dan ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu, ponovo proglasi za državni praznik.

Među prisutnima je bio i Josip Joška Broz, predsednik Komunističke partije i unuk Josipa Broza Tita, vođu jugoslovenskog oslobodilačkog pokreta i potom dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije.

Na današnji dan 1941. godine, tokom svečanosti kojom je narod u Beloj Crkvi obeležavao Ivanjdan i koji su žandari pokušali da rasteraju, komunisti predvođeni Žikicom Jovanovićem Špancem ubili su žandarmerijskog narednika Bogdana Lončara, što je označeno kao početak antifašističkog ustanka u Srbiji.

Sve do 2001. godine taj dan se u Srbiji obeležavao kao državni praznik - Dan ustanka protiv fašizma.

Organizatori današnje svečanosti bili su Republički odbor SUBNOR-a Srbije i Opština Krupanj.

Beta

objavljeno: 07.07.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbijo, ponosi se svojim antifašizmom

Izvor: Mondo, 07.Jul.2011

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se ponosi svojiom antifašističkom borbom poručivši da ne možemo samo verbalno da se zalažemo za ulazak u EU, a veličamo one ideologije koje su podržale fašizam u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Mondo...

Dačić: Vratiti ulice nosiocima antifašističke borbe

Izvor: S media, 07.Jul.2011

Predsednik SPS-a izjavio na skupu povodom Dana ustanka da ulicama Beograda treba vratiti nazive po nosiocima antifašističke borbe."Ne treba nikada zaboraviti borbu protiv fašizma", rekao je Dačić. ..Ulicama u Beogradu treba vratiti nazive po imenima učesnika antifašističke borbe i oslobodioca...

Nastavak na S media...

Jugović: Srbija ne sme da slavi 7. jul

Izvor: Blic, 07.Jul.2011

BEOGRAD - Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović ocenio je danas da je 7. jul - Dan ustanka protiv fašističkog okupatora, "zločin" kojim su komunisti započeli tragičan građanski rat u srpskom narodu..."U okupiranoj Srbiji 7. jula 1941. Žikica Jovanović i njegovi komunisti nisu...

Nastavak na Blic...

VRATITE ULICE NARODNIM HEROJIMA!

Izvor: Kurir, 08.Jul.2011, 10:07

BEOGRAD - Ponovo drugarice i drugovi! SPS je spreman na nacionalno pomirenje, ali ono ne može da počiva na poricanju antifašizma, izjavio je predsednik socijalista Ivica Dačić na prijemu povodom 70 godina od početka ustanka u Srbiji...BEOGRAD - Ponovo drugarice i drugovi!..SPS je spreman na nacionalno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.