Dačić: Umesto ljubavi ili mržnje - zajednički interes

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Umesto ljubavi ili mržnje - zajednički interes

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odnos Srbije i NATO ne treba da se zasniva na ljubavi ili mržnji, već na zajedničkim interesima - da u regionu vladaju mir i stabilnost.

On je, na brdu Strazevica kraj Rakovice, gde je odao počast žrtvama bombradovanja iz 1999. godine, ponovio da Srbija ne želi da postane članica >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << NATO.

Dačih je rekao novinarima da i Srbija želi da kroz saradnja sa Alijansom iskoristi sve pogodnosti koje pruža i Individualni plan partnerstva Srbije i NATO, a koji se odnedavno primenjuje.

"Odnos prema NATO nismo promenili... I u sedištu NATO sam rekao da su bolna sećanja na bombardovanje i da sada ne treba da se trudimo da naš odnos zasnivamo na ljubavi ili mržnji nego na zajedničkim intersima", rekao je Dačić.

Uz napomenu da je zajednički interes da u regionu bude obezbeđen mir i stabilnost, Dačić je naveo i da to što Srbija sarađuje sa NATO rade i druge zemlje koje nisu članice Alijanse "tako da tu nema neke velike razlike".

"Kancelarija pored naše (u Briselu) je Rusija, pored nje je Švajcarska... prema tome ako to (saradnja s NATO) ne smeta Rusiji zašto bi nama smetalo", rekao je Dačić.

On je istakao i da treba praviti ogromne razlike između želje za članstvom i želje za saradnjom, naglasivši da Srbija ne želi da bude članica NATO.

"Želimo samo da iskoristimo sve pogodnosti koje pruža Partnerstvo za mir... a to je nešto što smo potpisali još 2006. godine", rekao je Dačić.

On je dodao i da je Individulani plan partnerstva samo jedan od programa koji se sprovodi kada jedna zemlja uđe u NATO program Partnerstvo za mir.

Prema njegovim rečima, taj program ne podrazumeva nikvakvo članstvo već podrazumeva korišćenje svih pogodnosti koje neka zemlja može da iskoristi u odnosu sa NATO.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Treba da zaboravimo šta su nam uradili zarad interesa?!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Mar.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odnos Srbije i NATO ne treba da se zasniva na ljubavi ili mržnji, već na zajedničkim interesima - da u regionu vladaju mir i stabilnost. Ponovio je da Srbija ne želi da postane članica NATO...Dačić je rekao novinarima da i Srbija želi da kroz...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.