Dačić: Ujedinjeni možemo pobediti najveći izazov u 21. veku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2020, 14:17

Dačić: Ujedinjeni možemo pobediti najveći izazov u 21. veku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas, tokom video sastanka zemalja članica Centralno-evropske inicijative, da se izazovi i posledice pandemije korona virusa mogu pobediti samo zajedničkim snagama.

"Sada, više nego ikada, moramo ujedinjenim strategijama, iskustvom i sredstvima pobediti do sada, verovatno, najveći izazov u 21. veku", rekao je Dačić na vanrednom video sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijera država članica Centralno-evropske inicijative.

On je izrazio zahvalnost Centralno-evropskoj inicijativi na tome što je objavljen vanredni poziv za projekte koji je, između ostalog, namenjen i mikro, malim i srednjim preduzećima.

Dačić je istakao da se ekonomske posledice pandemije moraju ublažiti i sprečiti i dodao da je Srbija spremna za svaku dalju meru kada je u pitanju učvršćivanje ekonomskih veza i produbljivanje tržišta regiona.

On je podsetio da su Evropska komisija i članice Evropske unije pojedinačno izdvojile značajna sredstva i donirale zaštitnu opremu Srbiji i regionu, dok je istovremeno Srbija pomogla u repatrijaciji građana Evropske unije i uputila pomoć u zaštitnoj opremi pojedinim članicama CEI, kojima je ona bila izuzetno potrebna.

On je rekao i da je zdravlje građana prioritet, te da se Srbija uhvatila u koštac sa epidemijom pravovremenim i efikasnim merama.

Broj zaraženih na dnevnom nivou je u konstantnom opadanju, dok je smrtnost među zaraženima oko dva posto, rekao je Dačić.

Naveo je i da će Srbija pomoći privatnom sektoru koji se suočava sa rizikom od nelikvidnosti i nesolventnosti da smanje očekivane gubitke, ističući da je prioritet zdravlje radnika i stabilnost privrede.

Rekao je i da Srbija već čini korake ka postepenom otvaranju granica, poštujući epidemiološke preporuke, te da će počev od 1. juna biti otvorne granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore, S. Makedonije, što je, takođe, u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu.

U svom govoru, Dačić se osvrnuo i na hapšenje episkopa Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori, navodeći da Srbija očekuje da oni budu pušteni u najkaćem vremenskom periodu, ističući da to nije mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već da je u najboljem interesu dve zemlje i regionalne stabilnosti i saradnje.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čavušoglu: 135 zemalja od nas zatražilo medicinska sredstva

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2020

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu saopštio je kako je zbog pandemije virusa korona iz 114 zemalja u Tursku vraćeno oko 70.000 turskih državljana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.