Dačić: Ujedinjene nacije potrebne više nego ikada pre

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ujedinjene nacije potrebne više nego ikada pre

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su Ujedinjene nacije danas, kada se svet nalazi u procesu velikih i ubrzanih promena, potrebnije više nego ikada pre i da Srbija snažno podržava multilaterizam i jačanje multilateralne efikasnosti.

Na skupu u Beogradu povodom 74. godišnjice UN Dačić je rekao da Agenda održivog razvoja do 2030. godine i Sporazum o klimi u Parizu predstavljaju ključne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << korake "u suočavanju sa nekim od najvećih izazova današnjice - globalnom ekonomskom nestabilnošću, rastućim socijalnim nejednakostima i negativnim efektima klimatskih promena".

"Srbija pridaje veliku važnost Ujedinjenim nacijama, kao globalnoj i najznačajnijoj medjunarodnoj organizaciji koja ima ključnu ulogu na planu očuvanja mira i bezbednosti, zaštite ljudskih prava i stvaranja uslova za održiv ekonomski razvoj svuda u svetu", rekao je Dačić.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona Mirela Mikulesku rekla je da su se pre 74 godine nacije ujedinile da spasu buduće generacije od pošasti rata i da podstiču socijalni i ekonomski napredak.

Mikulesku je istakla da su UN zahvalne zemljama ovog regiona na učešću u obezbedjivanju snaga za mirovne napore svetske organizacije.

"Srbija je dala značajan doprinos, uputivši preko 250 vojnih i civilnih predstavnika u pet mirovnih operacija. Želimo da pozdravimo profesionalnost i dobru reputaciju mirovnjaka iz Srbije i da odamo poštu za njih osmoro koji su pod zastavom UN položili najveću žrtvu", rekla je šefica Kancelarije UN u Beogradu.

Novoimenovana stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da su mir, agenda planete i reforma te organizacije tri prioriteta Ujedinjenih nacija.

Ona je dodala da je do 2030. godine važno da "nacionalne vlade usklade svoje prioritete sa prioritetima Ujedninjenih nacija".

Žakob je istakla posvećenost vrednostima iz Povelje UN i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i urgentnost ostvarivanja 17 Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine "za opšti boljitak planete, sa više solidarnosti, poverenja, dostojanstva i pravičnosti - svet u kom niko neće biti izostavljen".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.