Dačić: U EU vladaju dvostruki standardi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: U EU vladaju dvostruki standardi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da vladaju "dvostruki standardi" jer je uslov za otvaranje nekih poglavlja u procesu ulaska Srbije u EU stvaranje akcionog plana za rešenje problema migranata i izbeglica, ali je ukazao da takav plan nema ni sama EU.

"Srbija je uklještena između grupe zemalja koje čine EU i Šengenskog prostora. Takozvana "zapadnobalkanska ruta" vodila je do sada preko Srbije. Ne može se kriza migranata prelomiti na Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Makedoniji ili nekoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

On je dodao da Brisel primenjuje dvostruke standarde prema Srbiji, jer od nje traži da napravi Akcioni plan za rešavanje izbegličke krize, koji nema ni sama Evropska unija.

"Koliko su dvostruki standardi, može se videti iz činjenice da je nama za otvaranje jednog poglavlja potrebno donošenje akcionog plana za rešavanje migrantske krize, što mi i radimo, a sama EU nema takav plan. Kada se dele pare, onda nismo deo EU, a kada se dele izbeglice, onda jesmo", poručio je Dačić.

Vlada nije razmatrala mogućnost da Srbija postane prihvatni centar za izbeglice

Dačić je rekao da Vlada nije razmatrala mogućnost da Srbija postane prihvatni centar za izbeglice i dodao da Srbija ne može sama da se bori sa izbegličkom krizom, već očekuje od Evropske unije da donese zajedničku platformu za rešavanje tog problema.

"Ne kažem da ne želimo korektan odnos prema migrantima i izbeglicama, ali to su i migranti i izbeglice i za donošenje takvih odluka morate u vidu imati mnoge faktore, pa i geostrateške i geopolitičke. Zato u ovom trenutku mi nismo o tome razgovarali", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je naglasio da Srbija ne može da plaća cenu nepostojanja takve zajedničke politike i da bi centre za prihvatanje izbeglica trebalo izgraditi u EU kada već, kako je rekao, oni tamo žele da ostanu.

Komentarišući izjave nekih evropskih zvaničnika, da izbeglice treba "saterati u Srbiju", Dačić je kazao da je jasno da u EU jača desnica i pozvao EU da donese "zajedničku platformu" za rešenje problema migranata i izbeglica.

I Makedonija razmišlja o podizanju zida prema EU

On je kazao da EU "ćuti" o izjavama nekih evropskih zvaničnika o migrantima i izbeglicama, koje samo "podstiču antimigratorno raspoloženje", i rekao da se Srbija tako stavlja "u neugodan položaj".

"I Makedonija je juče u Luksemburgu saopštila da razmišlja o podizanju zida prema EU", rekao je Dačić.

On je podsetio da je preko Srbije do sada prešlo 120.000 migranata i izbeglica.

"Među njima je 108.000 najavilo da će tražiti azil, a samo 500 je to i učinilo, jer ne žele da ostanu u našoj zemlji", rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je Srbija, pored velikog broja izbeglica iz ratova na teritoriji bivše Jugoslavije i interno raseljenih lica, pokazala "civilizacijski odnos" prema migrantima i izbeglicama, koji kroz Srbiju ne prolaze "zbog kriminalnih radnji ili terorizma", već zato što "traže put ka boljem životu".

Dačić je ponovio da je Srbija dobila pohvale iz Evrope zbog odnosa prema izbeglicama, i podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u više navrata rekao da Vlada Srbije "neće tolerisati desničarske, šovinističke ili fašističke izjave" o izbeglicama i migrantima, "koje se mogu čuti "u našem okruženju".

Dačić je, takođe, najavio i da će Srbiju devetog septembra posetiti predsedavajući Saveta ministara EU i ministar spoljnih poslova Luksembruga Žan Aselborn koji će, tom prilikom, obići izbeglice.

Neprihvatljivo otvaranje poglavlja tek iduće godine

Govoreći o pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji, Dačić je istakao da je Srbija postigla napredak potpisivanjem Briselskog sporazuma i da očekuje da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

Prema njegovim rečima, Srbija očekuje otvaranje prvih poglavlja u novembru ili u decembru, i nije prihvatljivo da to bude iduće godine.

"Reč je o principu, dosta je bilo čekanja, naše strateško opredeljenje je članstvo u Evropskoj uniji, ali za ljubav je potrebno dvoje", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naveo je da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32, 35, 23 i 24, kao i da je srpska vlada pokazala upornost u postizanju napretka neophodnog za nastavak procesa evrointegracija.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.