Dačić: Što većom saglasnošću do kvalitetnih ustavnih promena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 10:46

Dačić: Što većom saglasnošću do kvalitetnih ustavnih promena

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je neophodno da se javnim raspravama ostvari što veća saglasnost oko ustavnih promena kako bi one bile efikasne, pravične i dugoročne.

Ističe da je neophodna saradnja i dobra namera svih zainteresovanih da se brzo i kvalitetno obavi velika obaveza, pre svega prema građanima Srbije, ljudima u pravosuđu, ali i evropskim partnerima.

"Uveren sam da ćemo doći do dobrih rešenja", rekao je Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na javnom slušanju o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, kojem su prisustvovali i predstavnici pravosudnih institucija.

Dačić je naglasio da je šira javna rasprava o promeni Ustava jedini način da se na dugi rok osigura poštovanje demokratskih načela i još ubedljivija pravna sigurnost, te da su te promene u oblasti pravosuđa obaveza u procesu priključivanja EU, ali i potrebe da se omogući maksimalna zaštita i jednakost građana pred zakonom.

"Ustav se ne menja svakog dana. Moje, ali i ne samo moje, poimanje pravnog poretka je da dugotrajnost ustavnih odredbi jeste preduslov za stabilnost i funkcionalnost jednog pravnog sistema, kao garancije punog poštovanja građanskih i ljudskih sloboda, podele vlasti i drugih temeljnih principa savremene demokratije", rekao je Dačić.

Kako je naveo, današnjim javnim slušanjem pokreće se javna rasprava od koje se očekuju korisne sugestije i mišljenja najšireg kruga zainteresovanih strana, od ljudi iz pravosuđa pre svega, ali i od stručnjaka, univerziteta i svih koji mogu da doprinesu pronalaženju pravih i održivih promena.

Dačić je rekao da zbog nekih nedoumica u javnosti, još jednom želi da podseti da je zadatak da se izmene one odredbe Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija.

"Ni o kakvim drugim promenama neće biti reči. Ovim promenama pristupamo pre svega kao našoj obavezi koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji", rekao je predsednik parlamenta.

Naglasio je da taj proces nije jedini motiv, već potreba da naš ustavni sistem bude takav da omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Dačić je kazao da je u ovoj fazi ustavnih promena izuzetno bitna uloga Narodne skupštine i s tim u vezi današnje javno slušanje treba da shvatimo kao uvod u jednu pripremnu proceduru iz koje očekujemo da se iskristališu rešenja koja će na najbolji način unaprediti naš ustavni sistem.

Podsetio je da je ceo proces za izmenu Ustava vrlo kompleksan i da vrlo precizno propisuje nekoliko faza, uz obavezu da onaj saziv parlamenta koji inicira promenu Ustava treba i da je okonča.

"Razume se, uključujući i referendum na kojem bi se građani izjasnili o predloženim izmenama", naveo je Dačić na javnom slušanju koje je organizovao Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

"Naš cilj sa ovim javnim raspravama, sa kojima danas počinjemo, a biće ih još, jeste da ostvarimo što je moguće veću saglasnost oko budućih ustavnih promena, kako bismo osigurali da te promene budu i efikasne, pravične, ali i dugoročne", rekao je Dačić i dodao da je u postizanju tog cilja neophodna saradnja svih zainteresovanih.

Predsednik Skupštine Srbije je naglasio da je potrebna i saradnja i dobra namera da se brzo i kvalitetno obavi jedna velika obaveza, pre svega prema našim građanima, prema ljudima u pravosuđu, ali i prema našim evropskim partnerima.

Moguće da je Ajhorst napisala "non-pejper"

"Zbog čvrstog stava o nepriznavanju Kosova i Metohije, Srbija je bila izložena raznim non-pejperima", izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić koji nije isključio mogućnost da je Angelina Ajhorts napisala najnoviji ''non-pejper'' o rešavanju kosovskog pitanja jer je, kako kaže, ona godinama neposredno učestvovala u dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je rekao za TV Pink da je Ajhorst, koja se pominje kao navodni autor tzv.''non-pejpera'' Nemačke i Francuske o rešavanju kosovskog pitanja, ''svih ovih godina držala vezu i sa Beogradom i sa Prištinom'', ali da ona nije mogla sama da napiše taj dokument i da se verovatno sa nekim konsultovala.

''Pojavila se pandemija raznih non-pejpera, to se gurne u etar i onda Priština kaže da je sve to namestio Beograd, da imamo tajne veze i papire, a u suštini nijedan od tih papira nama ne odgovara'', kazao je Dačić.

Naglasio je da Beograd od starta pregovora sa Prištinom ima jasna opredeljenja da neće priznati nezavisnost Kosova, ali da želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Dačić je ocenio da stavovima o nedolasku 11.maja na nastavak dijaloga sa Beogradom, Kurti ponižava EU usred Brisela.

''Naša pozicija je principijelna i oštra, ali je konstruktivna i nije negatorska, nismo tu da uništimo dijalog već da damo doprinos dijalogu i da ponekad odćutimo na nešto na šta bi trebalo da reagujemo histerično'', rekao je Dačić.

Dodao je da je Priština ''najveća opasnost'' za nastavak dijaloga i da uživa odgovarajuću podršku zapadnih zemalja koje ne osuđuju izjave prištinskih zvaničnika.

Nastavak dijaloga u parlamentu posle Vaskrsa

Dačić je izjavio je da će dijalog o izbornim uslovima sa političkim strankama u parlamentu biti nastavljen posle Vaskrsa i da su se svi učesnici saglasili da dijalog treba da bude završen šest meseci pre izbora.

Dačić je izrazio zadovoljstvo jučerašnjim skupom u parlamentu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i istakao da je taj sastanak veoma važan jer se, kako kaže, odazvao veliki broj političkih stranaka.

''Pokazana dobra volju da se razgovara o pitanjima koja opozicija smatra spornim ili da se učine određeni pomaci u stvaranju opšte klime međusobnog poverenja što bi doprinelo političkoj stabilnosti u zemlji'', rekao je Dačić za TV Pink.

Kako je naveo, njegovom pozivu odazvalo se 26 stranaka od kojih polovina čini parlamentarnu većinu, a među kojima je SPAS Aleksandra Šapića, koji je, kako kaže, odbio da učestvuje u dijalogu sa predstavnicima EP.

On je kazao da od opozicionih stranaka jedino nisu učestvovale koalicije oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, koje nisu poslale platforme parlamentu, kao i koalicija Borisa Tadića koja je, dodao je, poslala parlamentu svoju platformu, ali je izrazila želju da učestvuje u dijalogu uz posredovanje EP.

''Moram da poštujem pravilima koja su ustanovljena, a to je da se ni o čemu ne govori dok se ne postigne konačni dogovor i zamolio sam sve učesnike da poštuju taj princip da ne bismo došli u situaciju da dođe do međusobnog nepoverenja'', rekao je Dacicć.

On je kazao da su takvi skupovi veoma pozitivni i da su predstavnici stranaka izrazili želju da postanu redovni i da se dva puta godišnje organizuju sastanci u Skupštini sa svim strankama i vodi dijalog o raznim temama kao doprinos bol;jem međusobnom razumevanju.

''Svi učesnici su bili saglasni da bi dijalog trebalo da se završi u kratkom periodu, najmanje šest meseci pre izbora i da je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan nakon Vaskrsa i da se razgovara o konkretnim temama kao što su birački spiskovi, legislativa, mediji... '', rekao je Dačić.

Najavio je da će 7.maja imati online sastanak sa predstavnicima EP i da će se tada videti kako će se taj dijalog dalje nastaviti

''Pre juna neće biti plenarnog sastanka, a oni pre septembra neće doći u Srbiju. Ako čekamo toliko dugo, nećemo postići rezultate, a znamo šta su teme i možemo da razgovaramo i bez prisustva EP", kazao je Dačić.

Dodao je da je veliki broj stranaka negativno ocenio prisustvo stranaca u međustaranačkom dijalogu.

U optužbe protiv Palme od početka uključena politika

Dačić je izjavio je da su protiv Dragana Markovića Palme iznete teške optužbe i da je u taj slučaj od početka uključena politika, a da to pitanje treba prepustiti institucijama.

Dačić je rekao da protiv njegovog koalicionog partnera nije podneta krivičnu prijava nego da je, kako kaže, bila namera da se o tome govori u javnosti.

''Od prvog trenutka je bilo jasno da će se voditi politička kampanja i borba. Svedočenje Mariniker Tepić u Jagodini pretvoreno je u politički hepening sa porukom da će se ta priča nastaviti, jer se neće reći imena, izneti dokazi, niti bilo šta konkretno'', rekao je Dačić za TV Pink.

On je dodao da na osnovima anonimnosti neće moći da se započne krivični proces protiv Markovića i da se optužbama protiv njega potvrdilo da se odavno izašlo iz fer-pleja u političkim odnosima.

''Ušli smo u to da se sve prljave stvari dozvoljavaju, a kada je Marković postavio pitanje i pokazao papir da je supruga Dragana Đialsa prijavila porodično nasilje, kažu da je to besprimerni napad'', rekao je Dačić.

Dodao je da su protiv Markovića iznete teške optužbe za koje neko mora da odgovara, ali da to ne sme da bude deo političke borbe.

Pozvao je Mariniku Tepić i sve druge da se to pitanje prepusti institucijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Obradović: Prihvaćeno da dijalog bude gotov šest meseci pre izbora

Izvor: N1 televizija, 29.Apr.2021

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da su predestavnici vlasti pristali da međustranački dijalog o izbornim uslovima bude završen najmanje šest meseci pre izbora.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.