Dačić: Srbija za bilateralno rešavanja pitanja razgraničenja s Hrvatskom

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Sep.2017, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija za bilateralno rešavanja pitanja razgraničenja s Hrvatskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Bledu, u Sloveniji, da se nije mnogo odmaklo u rešavanju pitanja razgraničenja s Hrvatskom i da se Srbija više zalaže za rešavanje problema otvoreno i dijalogom nego za arbitražu.

"Nismo dalje odmakli od konstatovanja da nema dogovora", izjavio je Dačić novinarima na marginama Bledskog strateškog foruma.

Dačić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da Srbija ima jedan pristup rešavanju problema, da granica ide sredinom reke, a Hrvatska drugi, katastarski pristup.

Ako ne bude postignut kompromis, Dačić je rekao da će se verovatno tražiti da se ide na arbitražu.

"Nismo se nikad izjašanjvali da se ide na arbitražu. Mi želimo da se ti problemi reše neposredno", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, za rešavanja razgraničenja nije bilo mnogo zainteresovanosti Hrvatske, koja, kako je dodao, još nije imenovala predstavnike u radnim grupama za rešavanje bilateralnih otvorenih pitanja.

Dačić je, ipak, ocenio da je dobro da predsenik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imaju komunikaciju i da će biti sastanaka, dodajući da je i on razgovarao s hrvatskom koleginicom Marijom Pejčinović Burić i da su se susreli i premijeri Ana Brnabić i Ante Plenković.

"Ne treba samo govoriti, treba raditi na rešavanju problema", rekao je Dačić. "Treba da pokažemo da nešto možemo da uradimo i bez upliva sa strane", dodao je šef srpske diplomatije.

Povodom arbitražnog spora Hrvatske i Slovenije, Dačić je rekao da ne želi da "ulazi u to ko je u pravu a ko nije".

"Verovatno ako je neko ušao u arbitražu treba da poštuje odluke arbitraže ako je sve obavljeno onako kako je bilo predviđeno", rekao je Dačić.

Povodom nedavnog paljenja lista srpske nacionalne manjine u Zagrebu, Dačić je rekao da treba smirivati situaciju, a ne "podgrevati je", istakavši da su "odnosi Srbije i Hrvatske ključni za odnose u regionu".

Tokom strateškog foruma na Bledu održan je i sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, na kojem učesnici, kako je rekao Dačić, nisu uspeli da se dogovore o sledećem predsedavajućem toj organizaciji.

Dačić je rekao da su svi iz regiona osim Prištine podržali kandidaturu Beograda da bude sedište Sekretarijata transportne zajednice jugositočne Evrope.

Dačić je dodao i da je počeo rad Fonda za Zapadni Balkan, u kojem će svaka zemlja učestvovati sa po 30.000 evra godišnje.

Govoreći o procesu proširenja Evropske unije, on je ocenio da je ulazak zemalja Zapadnog Balkana dobar i za EU jer u vreme Bregzita, migrantske krize i terorističkih pretnji, doprinosi konsolidaciji evropske ideje a predstavlja i faktor smirivanja tenzija u regionu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.