Dačić: Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU

Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU

Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU, imajući u vidu da se našoj zemlji žuri kad je reč o evropskim integracijama u smislu otvaranja prvih poglavlja, i očekuje od Luksemburga pomoć, kaže Dačić.

"Naš glavni strateški cilj jeste članstvo u EU, ali do svakog cilja, pa i najdaljeg, potrebno je napraviti prvi korak, a otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nekog poglavlja je jedan od prvih koraka", rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Luksemburgu.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih i evropskih poslova te zemlje Žanom Aselbornom, ukazao da je važno da postoji kontinuitet u evropskim integracijama i da Srbija očekuje da svi zajedno iznađemo način da do kraja godine otvorimo prva poglavlja u pregovorima o članstvu.

"Pri tom, Srbija ne traži nikakve povoljnosti i povlašćeni status. Mi samo tražimo da postoji razumevanje za sve ono što je Srbija do sada uradila i u dijalogu sa Prištinom i u evropskim integracijama, i da je perspektiva evropskog puta glavna pokretačka snaga za stabilnost regiona", istakao je Dačić.

Naglasivši da Srbija očekuje da do kraja godine otvori neko poglavlje u ostvarenju svog glavnog cilja - članstva u EU, on je izrazio očekivanje da Aselborn, u ime Luksemburga koji preuzima predsedavanje EU, omogući i stvori uslove za razmatranje najboljeg mogućeg načina kako da se pomogne u tom smislu.

"A to znači da se sa evropskim zvaničnicima i zvaničnicima Nemačke, predsedavajućeg Luksemburga i, naravno, uz Vaše učešće, trudimo da osmislimo kako da uspemo da do kraja godine otvorimo neko poglavlje", precizirao je Dačić.

Navodeći da je Srbija pokazala svoju ozbiljnost i u predsedavanju OEBS-u, on je ukazao da je stabilna Srbija preduslov za stabilnost regiona, a da bi Srbija bila stabilna, kako je istakao, mora da postoji dinamika na našem evropskom putu.

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Luksemburga, Dačić je ocenio da su oni veoma dobri, ali da mogu biti i mnogo dinamičniji. "Znamo da će Luksemburg u narednim mesecima biti pod velikim pritiskom kao predsedevajući EU, ali bismo voleli da u periodu nakon toga postoji dinamika sastanaka, susreta ministara, sa željom da se unaprede naši politički i ekonomski odnosi", poručio je on.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja Srbije i Luksemburga je veoma mala - 27 miliona evra je iznosila trgovinska razmena prošle godine, te ima mnogo prostora za unapređenje saradnje.

"Naravno, očekujem mog prijatelja Aselborna u poseti našem regionu i Srbiji", rekao je srpski šef diplomatije, koji je istakao da je njegov domaćin uvek važio za izuzetnog prijatelja Srbije.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić danas boravi u prvoj poseti na ovoj funkciji Luksemburgu, koji će 1. jula preuzeti od Letonije predsedavanje EU.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU

Izvor: RTS, 06.Maj.2015

Srbija se raduje luksemburškom predsedavanju EU, imajući u vidu da se našoj zemlji žuri kad je reč o otvaranju prvih poglavlja, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dodaje da Srbija očekuje od Luksemburga pomoć u tom smislu. ...

Nastavak na RTS...

Pronaći način za otvaranje poglavlja

Izvor: Beta Video, 06.Maj.2015

LUKSEMBURG- Posle razgovora u Luksemburgu s ministrom spoljnih poslova Žanom Anselbornom, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao će se Srbija potruditi da u razgovorima sa zvaničnicima EU, Nemačke i Luksemburga kao predsedavajućeg Unijom pronaći način za otvaranje poglavlja. „U...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.