Dačić: Srbija odlučna da primeni briselski sporazum

Izvor: Politika, 14.Jun.2013, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija odlučna da primeni briselski sporazum

NJUJORK – Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Njujorku da je Srbija odlučna da primeni brisleski sporazum.

„Srbija ima velika očekivanja od novih susreta timova za izradu plana implementacije Sporazuma. Za Srbiju veoma je važno da se dogovori o implementaciji Sporazuma odvijaju u skladu sa voljom i namerama pregovarača koji su parafirali briselski sporazum, te da se na taj način položaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srba na KiM jasno utvrdi i zaokruži”, istakao je premijer pred SB UN.

Dačić je, takođe, rekao da je nesumnjivo da je između dve sednice SB UN postignut istorijski napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Kako je rekao, Srbija očekuje da međunarodna zajednica, u ovom istorijskom trenutku, da podstrek implementaciji ovog sporazuma i izgradnji regionalne stabilnosti.

„Takvu podršku očekujem i od vas država-članica Saveta bezbednosti, kao i od Saveta EU koji treba da donese odluku o otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU”, rekao je Dačić.

Uvek je potrebno više hrabrosti da se govori o miru nego da se započinju sukobi i rat, konstatovao je Dačić.

„Srbija čvrsto opredeljena da stavi tačku na prošlost, koju ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na sadašnjost i budućnost, dodao je on.

„Ohrabrujem i vlasti u Prištini da nastavimo da tražimo kompromis i zajednički jezik u interesu naših naroda i naše budućnosti”.

Premijer je konstatovao da je mnogo sednica SB UN bilo posvećeno ratu, sankcijama na prostoru bivše Jugoslavije ali da je došlo vreme da one budu posvećene učvršćivanju mira i boljoj budućnosti naših naroda.

Dačić naglašava da je brisleski sporazum prvi sporazum postignut između Beograda i Prištine, jer dve strane tek očekuju razgovori o nizu važnih tema - statusu SPC, zaštiti verskih i kulturnih objekata, povratku raseljenih lica, pitanju imovine - ali i o modalitetu primene postignutog Sporazuma.

Kako je rekao, Srbija je opredeljena za pronalažanje održivog rešenja za Kosovo, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Premijer je istakao i da je od presudne važnosti nesmanjeno prisustvo UNMIK, kao i da saradnja sa Euleksom bude efikasnija.

„Za napore koje činimo, od presudne nam je važnosti nesmanjeno prisustvo UNMIK-a, kako bi se obezbedilo efikasno informisanje SB i UN koji imaju nezamenljivu ulogu u davanju legitimiteta sveobuhvatnom rešenju”, ukazao je Dačić.

Podsetivši da je od formiranja nove vlade Srbije do danas u Briselu održano 11 rundi političkog dijaloga uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, on je rekao da je Srbija uložila značajne napore i pokazala veliku fleksibilnost.

On je rekao i da je nova runda razgovora zakazana za 20. jun.

„Srbija će se i u nastavku procesa rukovoditi čvrstom verom da pregovori mogu da dovedu do rešenja prihvatljivog za sve, rešenja koje će biti čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske Pokrajine”.

„Šestomesečni politički dijalog za rezultat ima „Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa”. Srbija je odlučna da Sporazum primeni”, istakao je Dačić.

Dačić podseća i da Prvi sporazum predviđa formiranje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, koja će imati niz važnih ovlašćenja u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravlja, urbanog i ruralnog planiranja.

„Srbija će nastaviti da brine za svoj narod na Kosovu i Metohiji i da se trudi da obezbedi povratak i održiv opstanak svakom svom građaninu koji živi na tom prostoru, uverena da je to, iako najteži, najbolji put za prevazilaženje nasleđa prošlosti”, rekao je premijer.

Srbija veruje da je za implementaciju svih dogovora od presudne važnosti prisustvo međunarodne zajednice na terenu.

„Stoga smatramo da UN treba i danje da kordiniraju rad međunarodnih organizacija koje deluju pod njihovim okriljem na teritoriji KiM, kao i da UNMIK treba i dalje da ispunjava svoj mandat, obezbeđujući da misije na području KiM deluju isključivo u statusno neutralnom okviru, kako je i predviđeno rez. 1244”, istakao je on, dodajuci da iskustvo pokazuje da je uloga UNMIK u stabilizaciji prilika u regionu nezamenljiva.

„ Uz sve razumevanje za predviđene budžetske restrikcije, smatramo da postojeći mandat mora ostati nepromenjen, aktivnost pojačana, a saradnja sa EULEKS-om efikasnija”, ističe premijer.

Manjinske zajednice od svih institucija na KiM najviše poverenja imaju u UNMIK i zbog toga verujemo da politički tim UNMIK ne samo da ne treba smanjivati, već ga treba ojačati, jer ulazimo u još osetljiviji period, u kome valja primeniti dogovore o ovim važnim pitanjima, istakao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija, koja je do sada pružila priremenim institucijama u Prištini ograničeni pravni i međunarodni subjektivitet i legitimitet, smatra da razgovori na visokom političkom nivou treba da budu vođeni ne zadirući u pitanje međunarodnog i državno-pravnog statusa.

„Cilj je uspostavljanje organa vlasti na području Pokrajine koji bi bili priznati od svih strana uključenih u proces i uspostavljanje čvrstih pravnih i političkih garancija na nivou Pokrajine i međunarodne zajednice za politička, teritorijalna i druga prava nacionalnih zajednica na čitavom području Pokrajine”, dodao je on.

„Opstanak srpskog stanovništva u Pokrajini, i južno i severno od reke Ibar, direktno je vezan za njihovu fizičku bezbednost”, istakao je Dačić i naveo konkretne podatke o tome koliko je od dolaska međunarodnih snaga bilo napada na Srbe, koliko je ubijeno, a koliko povređeno, kao i koliko mesta je etnički očišćeno .

„Posebno ukazujemo na potrebu ohrabrivanja na povratak, što se jedino može ostvariti stvaranjem uslova za fizičku i ekonomsku održivost povratničkih zajednica širom KiM. Održivi povratak bio bi šansa za stvaranje multietničkog Kosova i Metohije”, ocenio je Dačić, konstatujući takođe da je do sada taj proces bio veoma spor i teško održiv.

Premijer je ukazao da se u Banovom izveštaju konstatuje postojanje značajnih bezbednosnih izazova, koji su, umesto da se smanjuju, svakim danom sve veći.

Bezbednosna situacija na severu Pokrajine i dalje je veoma krhka, a posebno zabrinjavaju učestali incidenti - u prva četiri meseca ove godine, prema našim podacima, zabeleženo je ukupno 60 etnički motivisanih napada, što je 20 slučajeva više nego u istom periodu 2012. godine, rekao je Dačić.

Dužni smo da spomenemo i etnički motivisane zločine niskog intenziteta - pretnje, zastrašivanja, krađe, čiji je broj takođe u porastu, rekao je on.

Dačić je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da se, uprkos poštovanju svih procedura, zvaničnicima Srbije i uglednim javnim ličnostima i dalje se odbija ulazak i boravak na KiM.

„Tzv. institucije nezavisnog Kosova ne samo da time nastavljaju da ugrožavaju njihovo pravo na slobodno kretanje, već u ozbiljnu sumnju dovode i postojanje ikakve spremnosti na dogovor”, ističe Dačić. Formiranje posebne multietničke „Jedinice za zaštitu kulturne i verske baštine KPS” (tačka 46. Izveštaja) Dačić je ocenio kao pozitivan, ali ne i dovoljan korak u pravcu dodatnih garancija za bezbednost kulturnog i verskog nasleđa na KiM.

On je takođe rekao da vlada Srbije nema poverenja u privatizaciju koju sprovodi Kosovska agencija za privatizaciju, i smatra da je ovaj proces u suprotnosti sa međunarodnim i evropskim konvencijama o ljudskim pravima jer zanemaruje zakonite vlasnike.

„Podsećamo da Srbija ne samo da je decenijama ulagala u javna preduzeća na Kosovu, i ti se iznosi mere milijardama dolara, već, kao garant, i dalje otplaćuje međunarodnim kreditorima rate kredita koji su uzeti za pomoć preduzećima na KiM”, rekao je on.

Veoma zabrinjava i privatizacija javnih i društvenih preduzeća koja se nalaze u srpskim sredinama, ukazuje Dačić.

„Poštovanje ljudskih i manjinskih prava, zaštita interesa, života, kulturnog i religijskog nasleđa svih građana pođednako, kao i puna implementacija evropskih standarda u ovim oblastima, cilj je za koji ćemo se predano boriti. Smatramo da samo insistiranjem na ovim vrednostima Balkan može da razreši svoju prošlost, i svoju multietničnost iskoristi kao dragocen resurs, što ona i jeste, umesto kao izvor sukoba”, zaključio je Dačić.

----------------------------------------------

Tači traži novu rezoluciju i okončanje mandata UNMIK

NJUJORK – Kosovski premijer Hašim Tači zatražio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN usvajanje nove rezolucije o Kosovu i okončanje mandata UNMIK.

Takođe, Tači je rekao da će posle razmene oficira za vezu Kosovo biti predstavljeno u Beogradu na diplomatskom nivou.

Obraćajući se SB UN on je rekao da su kosovske institucije odlučne da sprovedu briselski sporazum i da očekuju da i Beograd ispuni dogovoreno.

„Očekujemo da Srbija ispuni dogovoreno i da ubedi Srbe na severu Kosova da prihvate sporazum. Obe države morale su da naprave kompromise, koji su u suštini u najboljem interesu svih građana Kosova”, rekao je Tači na sednici SB UN u Njujorku.

-----------------------------------------

UN pozdravlja briselski sporazum, podrška većine UNMIK-u

NJUJORK – Predstavnici država-članica Saveta bezbednosti UN složni su u oceni da briselski sporazum predstavlja ogroman prodor u odnosima Beograda i Prištine i da je sada potreban njegova primena, a većina je podržala dalje angažovanje UNMIK.

Stalni predstavnik Rusije ocenio je da brisleski sporazum nema nikakvog uticaja na status Kosova, već da taj problem ostaje u okvirima SB UN i Rezolucije 1244.

Kako je rekao, Rusija je protiv smanjenja aktivnosti UNMIK,čije je ukidanje zatražio kosovski premijer Hašim Tači, založivši se upravo za suprotno - jačanje političke komponente misije UN na tom prostoru.

„Početak godine je obeležio talas nasilja nad manastirima i srpskim grobljima. Zabrinuti smo zbog planova EU i NATO da se smanji broj pripadnika Euleksa i Kfora”, konstatovao je ruski ambasador, uputivši kritiku i zbog netransparentnosti u istrazi o trgovini ljudskim organima.

Ambasadorka SAD je rekla da njena zemlja podržava sporazum iz Brisela, koji je nazvala istorijskim, i dodala da očekuje angažman obe strane u postizanju trajnog mira.

„Zadovoljni smo da je pola država članica UN priznalo Kosovo. SAD ostaju prijatelji Kosova dok je Srbija naš dugogodišnji partner”, dodala je Rajs.

Ona je pozdravila majsku privrednu posetu premijera Srbije Americi.

Stav Kine uvek je bio da je Rezolucija 1244 važna pravna osnova za rešavanje pitanja Kosova i odlučno se protivi ukidanju UNMIK, rekao je predstavnik Kine.

„Peking pozdravlja briselski dogovor i veruje da dve strane u dijalogu treba da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje”, rekao je on, istakavši, međutim, da je situacija na Kosovu, posebno na severu, još krhka zbog čega Peking podržava nastavak rada Unmika, Euleksa i Kfora.

I Francuska je istakla istorijski značaj sporazuma 19. aprila kojim se normalizuju odnosi Beograda i Prištine i pohvaljuje dvojicu premijera zbog ličnog angažovanja.

Prema rečima predstavnika zvaničnog Pariza, taj sporazum je novi pokazatelj duha saradnje, a sada dve strane moraju da rade na njegovoj primeni.

Francuska smatra da Beograd mora da ukine paralelne strukture na severu Kosova, a da Priština mora da obezbedi slobodu kretanja.

Za Veliku Britaniju postignut napredak predstavlja dobar primer da vizija, posvećenost mogu da daju rezultate.

Prema rečima predstavnika ove zemlje, zamah od poslednja dva meseca mora da se nastavi, a implementacija briselskog sporazuma je ključna i tom smislu nastavak podrške UN, Euleksa biće neophodan.

Kfor treba da pomogne u osiguravanju bezbednosti, a Euleks u integraciji institucija na severu u jurisdikciju Kosova, rekao je predstavnik zvaničnog Londona.

Britanija, takođe, pozdravlja napredak Kosova u obezbeđivanju daljeg međunarodnog priznanja.

Podršku ostanku UNMIK na Kosovu izrazili su i stalni predstavnici Maroka, Azerbejdžana i Argentine.

Predstavnik Bakua istakao je da je Rezolucija 1244 pravna osnova za pregovore, a da su aktivnosti UNMIK od velike važnosti.

On pozdravlja napredak koji su ostvarile dve strane dogovorom u Briselu i ističe da njegova zemlja ohrabruje obe strane da pronađu uzajamno prihvatljva rešenja.

Južna Koreja pozdravlja sporazum Beograda i Prištine, uz ocenu da on predstavlja glavni prodor u normalizaciji odnosa i veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

On je pozvao vlasti Kosova da udvostruče napore na obezbeđivanju sigurnosti za sve na Kosovu, a naročito etničkih manjina.

I predstavnik Luksemburga je pozdravio dogovor o normalizaciji odnosa koji je odlucujući korak ka pomirenju dve strane, odajuć priznanje političkom rukovodstvu Beograda i Prištine kao i predstavnici EU Ketrin Eston koja je uspela da dovede do kraja delikatne pregovore.

Predstavnik Ruande je istakao da su Srbija i Kosovo pokazali da mogu da se fokusiraju na budućnost i prevaziđu proslost te da je u interesu obe strane je da nastave dijalog.

Ambasadorka Australije je takođe pozdravila dogovor o normalizaciji odnosa postignut u Briselu, uz ocenu da će to pomoći pomoći procesu evropskih integracija.

Ona je još dodala da Srbija na severu treba da objasni značaj prihvatanja plana.

Ambasador Pakistana je istakao da je sada istorijski momenat za dve zemlje da uspostave dobrosusedske odnose.

„Ovo je nova zora u regionu, jer dogovor pomaže pomirenju. Etničke podele moraju vremenom da nestanu”, istakao je pakistanski ambasador.

On je naglasio da UNMIK ima ključnu ulogu za stabilnost situacije na Kosovu.

Ističući značaj briselskog dogovora, predstavnici Togoa i Gvatemale su naveli da UNMIK i Kfor imaju ključnu ulogu u napredovanju dijaloga i implementiranju sporazuma.

Za Gvatemalu, rezolucija UN 1244 ostaje relevantan pravni okvir za Kosovo, a prisustvo UNMIK je ključno.

Tanjug

objavljeno: 14.06.2013.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dačić pred SB: Srbija odlučna da primeni briselski sporazum

Izvor: Večernje novosti, 14.Jun.2013

NJUJORK - Sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu završena je u 18 sati, posle dvočasovne rasprave.U ime Srbije u sedištu UN govorio je premijer Ivica Dačić. "Srbija ima velika očekivanja od novih susreta timova za izradu plana implementacije Sporazuma. Za Srbiju veoma je važno da se...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.