Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost za druge

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije, da Srbija svojim postupcima nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost za druge, kao i da na učestale provokacije odgovara promišljeno.

On je naveo da Srbija ostaje posvećena očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, daljem razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prijateljskih odnosa sa vodećim akterima medjunarodne politike, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

"Svoju posvećenost očuvanju mira i stabilnosti kako u zemlji, tako i u regionu, u proteklom periodu, Srbija je dosledno pokazivala. Dijalog Beograda i Prištine i ispunjenje svih dogovorenih tačaka prihvatili smo kao način ostvarivanja suživota u našoj južnoj pokrajini i  ostaćemo istrajni u borbi za opstanak, povratak i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić činovnicima državne uprave koji su rešili da pohadjaju diplomatsku obuku.

Prema njegovim rečima, Srbija vodi računa da njeni strateški ciljevi ne budu ugroženi.

"Vodeći svetski lideri vrlo često o Srbiji govore kao ključnoj zemlji regiona, zemlji sa kapacitetima da ponese lidersku funkciju. Ove reči svakako gode, ali one nose i dodatno breme i moramo biti svesni te odgovornosti. Istorija našeg regiona je teška i prepuna emocija koje često zamagle pravi put i skreću nas sa glavnog cilja - da postanemo ravnopravan deo evropske porodice", kazao je ministar spoljnih poslova.

Ukazao je i da je borba protiv terorizma jedan od globalnih, zajedničkih izazova.

"Scene iz Ankare i Berlina, kao i prethodnih godina iz Brisela, Pariza i Nice opominju sve nas da je terorizam pošast našeg vremena i da svi zajedno moramo biti ujedinjeni u toj borbi. Saradnjom sa drugim državama i medjunarodnim organizacijama ne uvećava se samo politička, ekonomska i vojna moć zemlje, već se obezbedjuje i optimalno preventivno reagovanje", smatra Dačić.

On je ukazao da Srbija treba da zadrži fokus na očuvanju dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa velikim zemljama, da unapredjuje saradnju sa zemljama u okruženju i da sačuva vojnu neutralnost.

Rezolucija o Krimu kvalifikovala je Rusiju na najgori mogući način

Ministar Dačić izjavio je danas da za Srbiju nije bila prihvatljiva rezolucija UN o stanju ljudskih prava na poluostrvu Krim, jer se, kako je naveo, Rusija u njoj kvalifikuje na najgori mogući način.

"Jezik, ton i način kako se karakterisala Rusija u tom dokumentu je za nas u tom trenutku bio neprihvatljiv, kazao je Dačić povodom rezolucije Generalne skupština UN kojom se osudjuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim, za koje se u rezoluciji kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Srbija je zajedno sa Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Rusijom i Sirijom glasala protiv rezolucije u kojoj se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

Dačić je novinarima u Ministarsvu spoljnih poslova rekao i da se Srbija često držala suzdržano kada su bile u pitanju rezolucije o sličnoj temi, gde su se koristile negativne reči o nekim Srbiji prijateljskim zemljama.

"U ovom slučaju teško bi bilo zadržati u daljem toku toliko dobre odnose sa Rusijom ukoliko bismo se pridružili toj rezoluciji", kazao je Dačić i dodao da ne očekuje posledice po Srbiju zbog ovakve odluke, jer je ona autonomna u spoljnoj politici i nije članica EU.

"Mi ne utvrdjujemo zajedničku spoljniu politiku, mi smo u obavezi da joj se postepeno prilagodjavamo i to će trajati do našeg punopravnog članstva u EU", kazao je Dačić.

On je dodao da Srbija ne bi volela da se stvari slične rezuluciji o Krimu ponavljaju.

"Sve one zemlje koje danas mogu da prigovore Srbiji zašto nije glasala ili bila uzdržana, ne verujem da bi glasali za rezoluciju u kojoj bi se na sličan način okarakterisalo stanje na Kosovu. Toliko o principijelnosti", rekao je ministar spoljnih poslova.

On je ocenio i da je jučerašnji dogovor premijera Srbije Aleksandra Vučića ‎sa ruskim ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom i odluka o modernizaciji srpske vojske nešto što sa strane može pogrešno da se tumači.

"Mi se ne spremamo da počnemo rat, mi se spremamo da sačuvamo mir. Znate, kad Hrvatska nabavljao ružje oni kažu, pa Hrvatska ne preti nikome. Sad će da ispadne da Srbija nekome preti. Hrvatska se sprema za mir kada nabavlja helikoptere i sve ostalo, a mi se, eto, spremamo za rat. Dobro je da se odnosi, ipak, zadrže na ovom čokoladnom ratu", kazao je Dačić.

Premijer Vučić je posle jučerašnjeg sastanaka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom rekao da su vodjeni "konkretni, ozbiljni, temeljni razgovori" o strateškoj saradnji i da su unapredjeni "dobri i prijateljski odnosi" Srbije i Rusije.

"Dogovorili smo i dobićemo kao podršku Srbiji šest aparata mig-29 bez novca", rekao je Vučić i dodao da će modernizacija tih aviona koštati od 180 do 230 miliona evra. On je rekao da bi avioni s opremom koštali oko 600 miliona evra i zaključio da je Srbija dobila povoljne cene.

Predstavnici Srpske liste na Kosovu da vode računa o državnim,  a ne stranačkim interesima

Dačić je povodom stranačkih nesuglasica unutar Srpske liste na Kosovu izjavio da treba voditi računa o državnim, a ne o stranačkim i ličnim interesima.

"Očekujem da svi radimo u istom smeru. Ako državni vrh vodi pregovore sa Prištinom u Briselu, potpuno je suludo da neka poslanička lista tamo vodi neku svoju separatnu politiku", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je predstavnike Srpske liste podsetio da su takvom državnom politikom oni i izabrani na prethodnim izborima.

"Bilo bi im bolje da više vode računa o državnim interesima, a ne o stranačkim interesima. Ne bih rekao ni da su stranački, pre mi se čini da su lični interesi", kazao je Dačić.

Unutar Srpske liste na Kosovu sukobili su se predstavnici Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista povodom smene Ljubomira Marića sa mesta ministra adminsitracije i lokalne samouprave. Marić je bio kadar SNS-a, a na njegovo ministarsko mesto imenovana je Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.