Dačić: Srbija nikoga ne izaziva

Izvor: Mondo, 22.Dec.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nikoga ne izaziva

Ministar spoljnih poslova izjavio je obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije, da Srbija svojim postupcima nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost za druge, kao i da na učestale provokacije odgovara promišljeno.

Foto: Beta/Milan Obradović

On je naveo da Srbija ostaje posvećena očuvanju svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nastavku pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, daljem razvoju prijateljskih odnosa sa vodećim akterima međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << politike, kao i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

"Svoju posvećenost očuvanju mira i stabilnosti kako u zemlji, tako i u regionu, u proteklom periodu, Srbija je dosledno pokazivala. Dijalog Beograda i Prištine i ispunjenje svih dogovorenih tačaka prihvatili smo kao način ostvarivanja suživota u našoj južnoj pokrajini i  ostaćemo istrajni u borbi za opstanak, povratak i dostojanstven život Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić činovnicima državne uprave koji su rešili da pohađaju diplomatsku obuku.

Prema njegovim rečima, Srbija vodi računa da njeni strateški ciljevi ne budu ugroženi.

"Vodeći svetski lideri vrlo često o Srbiji govore kao ključnoj zemlji regiona, zemlji sa kapacitetima da ponese lidersku funkciju. Ove reči svakako gode, ali one nose i dodatno breme i moramo biti svesni te odgovornosti. Istorija našeg regiona je teška i prepuna emocija koje često zamagle pravi put i skreću nas sa glavnog cilja - da postanemo ravnopravan deo evropske porodice", kazao je ministar spoljnih poslova.

Ukazao je i da je borba protiv terorizma jedan od globalnih, zajedničkih izazova.

"Scene iz Ankare i Berlina, kao i prethodnih godina iz Brisela, Pariza i Nice opominju sve nas da je terorizam pošast našeg vremena i da svi zajedno moramo biti ujedinjeni u toj borbi. Saradnjom sa drugim državama i međunarodnim organizacijama ne uvećava se samo politička, ekonomska i vojna moć zemlje, već se obezbeđuje i optimalno preventivno reagovanje", smatra Dačić.

On je ukazao da Srbija treba da zadrži fokus na očuvanju dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa velikim zemljama, da unapređuje saradnju sa zemljama u okruženju i da sačuva vojnu neutralnost.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dačić: Srbija nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost za druge

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije, da Srbija svojim postupcima nikoga ne izaziva i ne predstavlja opasnost za druge, kao i da na učestale provokacije odgovara promišljeno...On je naveo da Srbija ostaje posvećena očuvanju svog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.