Dačić: Srbija ne sme da bude žrtva odnosa Rusije i EU

Izvor: RTS, 07.Apr.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija ne sme da bude žrtva odnosa Rusije i EU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija ne sme da bude žrtva odnosa Rusije i EU. Pitanje gasa je od nacionalnog interesa, poručuje Dačić iz Budimpešte sa skupa posvećenog pitanjima energetske stabilnosti Centralne i Jugoistočne Evrope.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić je izjavio da pitanje gasa nije samo vitalno energetsko i ekonomsko pitanje, već i pitanje od nacionalnog interesa, prenosi Tanjug.

"Mi govorimo o gasu, a ne o geopolitičkom odnosu EU i Rusije. Gas nema cenu. EU ima obavezu da nam pomogne", istakao je Dačić i dodao da Srbija ne sme više da "bude žrtva geopolitičkog odnosa Zapada prema Rusiji, i da naši građani plaćaju cenu".
Napominje da je pet zemalja spremno za učešće u gasnim infrastrukturnim projektima koji omogućuju stabilnost snabdevanja građana i privrede, bez obzira na to što za sada ne postoje sigurni izvori finansiranja.
Želimo da sve bude u skladu sa evropskim pravilima i ne možemo da prihvatimo da naši građani budu žrtve geopolitičkih odnosa, rekao je srpski ministar.
"Zajednički treba da gradimo gasnu infrastrukturu za šta su bitne tri tačke. Prva je Turska, druga Rusija, a treća je Brisel koji treba da pravno verifikuje taj projekat da ne bismo došli u situaciju da nam se pojave problemi kao oko 'Južnog toka'', a nesporna je želja naših država da u celom tom projektu učestvuju", precizirao je Dačić.
Ministre iz pet zemalja – Mađarke, Srbije, Grčke, Turske i Makedonije – na početku skupa pozdravio u mađarskom parlamentu premijer Mađarke Viktor Orban.
Na sastanku je zaključeno da su zemlje regiona zainteresovane da zajedno rade da bi obezbedile sigurnije i bolje snadbevanje energentima, posebno gasom.
Srpski, grčki, turski, mađarski i makedonski ministri najviše su govorili o "Turskom toku". Precizne računice za taj projekat obećavaju da će pripremiti za naredni sastanak zakazan za jul.
Ministri su potpisali zajedničku deklaraciju o jačanju energetske saradnje u regionu. Dogovorili su se da se formira radna grupa koja će pripremiti projekte i utvrditi koliko je, na primer, realan tranzit ruskog gasa preko Turske kroz balkanske zemlje.
"Razvoj gasovodne infrastrukture u tih pet zemalja bi zahtevao ulaganje od preko pet milijardi evra. Te zemlje ta sredstva ne mogu da obezbede i zato smo se obratili Evropskoj komisiji koja prisustvuje ovim sastancima kao posmatrač", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Turski ministar za pitanja EU Volkan Bozgir ističe da je odluka na Rusima, a da je Turska za saradnju.
"Predlog gasovoda izazvao je veliko interesovanje u regionu, ali moramo da uradimo studiju izvodljivosti da vidimo koliko je to moguće", naveo je Bozgir.
Ministar Ivica Dačić se u Budimpešti sastao i sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.
Dačić i Kocijas su razgovarali o mnogim pitanja, među kojima je tok razvoja bilateralne političke i ekonomske saradnje, sa naglaskom na sektor energetike i saobraćaja.
Šefovi diplomatije Srbije i Grčke razgovarali su i o evropskim integracijama Srbije, razvoju zemalja Zapadnog Balkana, kao i o pitanjima od međunarodnog i regionalnog značaja, saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.
Srbiju, osim ministra Dačića, na skupu predstavlja i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evropska unija u obavezi da pomogne

Izvor: Akter, 07.Apr.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da Mađarska, Srbija, Grčka, Makedonija i Turska moraju rešiti problem snabdevanja gasom..Mi moramo da rešimo taj problem i EU je u obavezi da nam pomogne. Želimo da sve bude u skladu sa evropskim pravilima, ali s druge strane ne možemo da prihvatimo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.