Dačić: Srbija konstruktivan partner u Berlinskom procesu

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija konstruktivan partner u Berlinskom procesu

Srbija će i dalje predstavljati konstruktivnog partnera u Berlinskom procesu i aktivno sarađivati sa Rimom u svim aspektima ovog formata, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u razgovoru sa opunomoćenim ministrom u italijanskom ministarstvu spoljnih poslova Mikeleom Đakomelijem.
Kako se navodi u saopštenju, Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sagovorniku predstavio prioritete regionalne politike u smislu tzv. "Agende povezivanja", tj. infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, kao i povezivanja mladih kroz saradnju u okviru novoosnovane Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Takođe se založio za realizaciju projekata koji su u ovom trenutku realni, uzimajući u obzir kompletnu finansijsku konstrukciju.
Dačić je Berlinski proces ocenio i kao oruđe za jačanje podrške i poverenja kako bi se proces evropskih integracija nesmetano nastavio.
Đakomeli je u Beograd došao u svojstvu specijalnog izaslanika za organizaciju samita Berlinskog procesa, koji će se održati do leta naredne godine u Italiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spolnih poslova Srbije.
Ovaj regionalni proces, lansiran u Berlinu 2014. godine, okuplja predsednike vlada i ministre inostranih poslova Zapadnobalkanske šestorke, sa osnovnom namerom približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, te što tešnjom međusobnom političkom i ekonomskom saradnjom, sa naglaskom na različitim infrastrukturnim projektima.
Italija će, kao dobar poznavalac prilika u regionu, i jedan od najvećih investitora, nastaviti ambicioznim programom, koji bi pored postojećih, uveo i nove elemente, kao što su jačanje pozicije srednjih i malih preduzeća kroz održivo privlačenje kapitala, te jačanje saradnje u borbi protiv korupcije, ističe se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.