Dačić: Srbija jača od kriminala

Izvor: Blic, 23.Maj.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija jača od kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je država čvrsto rešena da Srbija bude deo evropske porodice naroda i zemlje bez kriminala, korupcije i opasnosti za naše građane od terorističkih aktivnosti.

Na svečanosti pvodom Dana MUP-a i Dana policije u Nastavnom centru u Makišu, Dačić je istakao da "danas svi mislimo isto - da je država Srbija jača od kriminala", dodajući da je "kriminal možda mislili u nekom proteklom periodu da država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne sme da udari na njega".

Dačić pozvao građane da daju podršku policiji i drugim državnim organima "zato što mi (MUP i policija) radimo za Srbiju".

"Borba protiv kriminala nije laka i zahteva ozbiljan savez svih državnih organa", rekao je on na svečanosti kojoj su prisustvovali i predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, predstavnici vojske, diplomatskog kora i mnogobrojni građani.

Dačić je naveo i da je sigurno da MUP ne bi postigao uspešne rezulate u boprbi protiv kriminala da nije bilo uspešne saradnje državnih struktura.

"Prekretnica u Srbiji je bila način funkcionisanje svih državnih struktura uz koordiniranje Saveta za nacionalnu bezbednost", rekao je on i istakao da "nikada nije bila bolja saradanja između Ministarstva i ostalih državnih organa koji se bave ovim pitanjima".

Prema njegovim rečima, to se odnosi na ministarstva pravde i odbrane, tužilaštvo, civilne i vojne bezbednosne službe, "jer nema jake države bez jake vojske i policije".

Dačić je istakao da se u Srbiji u prethodnom periodu živelo u uverenju da su idoli mladima kriminalci i ljudi koji su bili sinonomi za iskrivljeve vrednosti i kada je bilo moderno nepoštovati zakon.

Cilj MUP-a je da stvori modernu i profesionalnu, odgovornu i dobro opremljenu policiju, koja će biti dobro plaćena, kaže Dačić.

"Živeli smo u društvu u kome je nasilje bilo manir i gde je bio jači onaj ko je mogao jače da lupi šakom u sto, kada su mnoge vlasti govorilile da im je prioritet borba protiv kriminala i korupcije", naveo je on.

Dačić je istakao da je sada došlo do velike razlike: "Mi (Vlada Srbije) danas radimo na tome (borbi protiv kriminala i korupcije), a ne pričamo o tome".

"Policija nije ničija u partijskom i političkom smislu, ona je narodna, radi u interesu svih građana i budućnosti naše dece i cele Srbije", istakao je Dačić, dodajući da "zato policija nije trošak, već je ulaganje u policiju ulaganje i u budućnost Srbije".

Prema njegovim rečima, svaki napad na policiju mora da se tretira kao napad na državu, dok, s druge strane, policija ne sme da prekoračuje svoja zakonska ovlašćenja.

Tadić: Srbija je izvoznik bezbednosti

Srbija je izvoznik bezbednosti i ključni činilac bezbednosti u regionu i Evropskoj uniji, izjavio je ranije danas predsednik Srbije Boris Tadić.

"Srbija je odlučna da pokaže da je jača od svakog kriminala i kriminalca", kazao je on u Nastavnom centru MUP-a Makiš u Beogradu i dodao da će Srbija na taj način nastaviti da tretira "tu opaku bolest".

Tadić je dodao da su pravosudne institucije učinile ogroman napor da podignu nivo borbe protiv organizovanog kriminala podižući tako ugled zemlje u svetu. On se saglasio sa Dačićem da policija pripada narodu.

Dačić je na svečanosti u Makišu dodelio plaketu predsedniku Srbije. A posle pozdravnih govora održana je pokazna vežba i defile pripadnika MUP-a.

Svoju spremenost demonstrirali su pripadnici Uprave MUP-a za obezbeđenje, a izvedena je i združena vežba specijalnih jedinica - Žandarmerije, Protivterorističke jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice.

Nagrađeni najbolji policajci

Povodom Dana policije i Dana MUP-a sinoć su najbolji policajci nagrađeni za hrabrost ispoljenu u obavljanju dužnosti.

Tadić kaže da je "Srbija danas partner najznačajnijim obaveštajnim i bezbednosnim strukturama u svetu".

"Ponosan sam što je Srbija jedan od ključnih činilaca u borbi protiv organizovanog kriminala, pre svega, šverca narkotika i terorizma na prostoru Jugoistočne Evrope", rekao je predsednik na sinoćnjoj svečanosti.

Povodom Dana Ministartsva i Dana policije tradicionalno se uručuju nagrade policajcima koji su pokazali visok stepen profesionalizma, hrabrosti i odlučnosti i koji su se, ličnim primerom, stavili u službu svih građana.

Nagradu je ove godine dobilo 39 policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_423]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dačić: Hitno napraviti registar "crnih tačaka"

Izvor: S media, 24.Maj.2010, 15:09

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, posle obilaska poplavljenog područja u Trgovištu kod Vranja, da Srbija nema registar "crnih tacaka" koji bi pomogo da se neke prirodne tragedije trajno spreče, a druge zaustave i kontrolišu. .."Od 1. jula, kada sve ovo što zovemo vanredne...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.