Dačić: Srbija će dati doprinos stabilnosti u regionu

Izvor: Studio B, 30.Jan.2013, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija će dati doprinos stabilnosti u regionu

Srpski premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Sarajevu da će Srbija dati doprinos stabilnosti u regionu o čemu, kako je rekao, svedoče i njegove poslednje aktivnosti.

Dačić, koji je učestvovao na Forumu regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice (MARRI) u organizaciji Ministarstva bezbednosti BiH, ukazao je da je u Beogradu nedavno boravio njegov hrvatski kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Zoran MIlanović, da je on početkom ove sedmice posetio Skoplje, a da je, kako je rekao, danas u Sarajevu. 

Takođe, dodao je, predsedavajući Saveta ministara Vjekoslav Bevanda posetiće u ponedeljak, 4. februara, Beograd. ''Sve su to inicijative koje doprinose relaksaciji odnosa u regionu. Imamo mnogo zajedničkih interesa koji nisu samo ekonomskog karaktera. Važna je ekonomska, ali i politička saradnja'', izjavio je Dačić na konferenciji za novinare. 

On je ponovio raniji stav da su Srbiji i dalje važne specijalni odnosi sa Republikom Srpskom (RS), ali i napomenuo da su joj jednako važni i odnosi sa centralnim vlastima u Sarajevu. Podvukao je i da bilateralna saradnja mora biti u interesu svih, uprkos problemima i sukobima u prošlosti. ''Ne možemo naš prostor, koji je ionako mali, deliti na još manje delove'', rekao je Dačić u nekoliko navrata i dodao da očekuje skori susret na najvišem nivou Srbije i BiH. 

Dačić je primetio da su, kako je rekao, ljudi s ovih prostora radosni kada čuju da neko u Njujorku ili Sidneju govori jezik razumljiv u ovom delu sveta i ponašaju se kao ''da su sreli nekog svog''. 

Agencija Anadolija izvestila je da je srpski premijer upitao zašto onda na sličan način ne možemo razmišljati i kada smo na ovim, našim prostorima. Dačić je kazao da Srbija podržava evropski put BiH i dodao da ona zaslužuje da što pre dobije status kandidata i datum pregovora s Evropskom unijom. ''Kada zajedno nastupamo mnogo smo jači'', ukazao je Dačić, dodajući da ''kada smo mali, podeljeni i posvađani'' samo trpeti štetu. 

Govoreći o pretnjama iz Brisela da će biti ukinut bezvizni režim za zemlje Zapadnog Balkana, Dačić je naglasio da bi to bila loša poruka. Otvoreno je kazao da on zbog spremnosti na saradnju i dijalog, uz ostalo, može imati unutrašnje političke štete i da je najmanje što se treba desiti to da zemlje EU sada ponovo uvedu vize. ''Ne prihvaćam takve mere. To bi bilo pogrešno. To je direktan podsticaj antievropskim snagama u regionu. Ukoliko EU misli da uvodi takve mere, mora biti spremna na dugoročne posledice.

Preuzimaju veliki rizik'', upozorio je Dačić, dodajući da ljudima sa Balkana trebaju pozitivne vesti. O problemima s lažnim azilantima, Dačić je istakao da je optimista jer su i u EU shvatili neophodnost koordinacije i bliske saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana na rešavanju ovog problema. On je pozdravio mere EU u smislu skraćivanja procedura za azil, kao i proglašenje određenih zemalja sigurnim, jer se na takav način suzbijaju ilegalni imigranti I podsetio da u nekim zemljama EU lažni azilanti primaju I po 700 evra mesečno. Zbog tolikog novca, našalio se, i neki ministri bi tražili lažni azil.

 

Trend napretka u odnosima BiH i Srbije

 

Srpski premijer Ivica Dačić razgovarao je u Sarajevu sa Nebojšom Radmanovićem i predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine ukazao na čvrstu opredeljenost Srbije za dalje razvijanje dobrosusedskih odnosa, mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. 

Kako je saopšteno iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva, Radmanović je istakao da "svaka poseta predstavnika dve zemlje, pa i ova, pokazuje trend napretka u međusobnim odnosima". 

Radmanović i Dačić su ocenili da bi trebalo nastaviti sa posetama i kontaktima predstavnika dve zemlje na bilateranom i multilateralnom planu, jer razgovori, razmena mišljenja i zajedničko rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje doprinose produbljavanju prijateljskih odnosa naših naroda i građana i uklanjanju prisutnog nepoverenja iz prošlosti. 

Dačić je upoznao Radmanovića sa unutrašnjom i političkom situacijom u Srbiji, dijalogu sa Prištinom i zalaganjima Srbije za poboljšanje odnosa u regionu. Dačić i Radmanović još jednom su potvrdili zajedničku opređeljenost dve zemlje za evropski put i članstvo u EU, na čemu bi - kako su istakli - trebalo ubrzano raditi u interesu građana Srbije i BiH.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.