Dačić: Srbi su pokazali jedinstvo, pobeda Haradinaja neće biti prijatna ni za Evropu

Izvor: Blic, 12.Jun.2017, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbi su pokazali jedinstvo, pobeda Haradinaja neće biti prijatna ni za Evropu

Ivica Dačić zahvalio se danas svim građanima Kosova i Metohije za to što su poštovali preporuku da budu jedinstveni i čestito Srpska lista kao apsolutnom pobedniku među srpskim kandidatima, ali i dodao da još nisu poznati konačni rezultati izbora.

Dačić je danas boravio u Kragujevcu na svečanosti povodom uspostavljanja 180 godina diplomatskih odnosa Velike Britanije i Srbije.

- To >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je od izuzetnog značaja za budućnost Srba na KiM i tako imamo šanse da zaštitimo svoje državne i nacionalne interese. Mi ne gledamo pozitivno na to da su ekstremne stranke dobile većinu na KiM, i to neće podstaći dijalog. Srbija je konstruktivna, na redu je sprovođenje Briselskog sporazuma koji je potpisan pre četiri godine, želimo da se dijalog nastavi. Osnovni deo tog sporazuma je da se formira Zajednica srpskih opština. I pored pritisaka, nepristojnih ponuda za pojedine, Srbi su pokazali da su ponosan narod koji vodi računa o nacionalnim i državnim interesima - izjavio je Dačić.

On je istakao da je rano govoriti kako će se odvijati dalji pregovori sa Ramušem Haradinajem.

- To nije dobro za atmosferu i politiku na KiM, jer se zna šta Srbija misli o Haradinaju, za šta ga tereti. To neće biti prijatno ni za evropske zvaničnike - rekao je Dačić.

Što se tiče odnosa Srbije i Velike Britanije, koje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Daćić je rekao da su odnosi dve zemlje imali različite tokove, ali "smatramamo da je Velika Britanija važan faktor na međunarodnoj sceni, i zbog toga se trudimo da nađemo zajedničke interese".

- Nekada smo bili najveći saveznici. Kada se izlazi iz Ministrastva spoljnih poslova vidi se slika na kojoj Britanija štiti Srbiju i Belgiju. Voleli bismo da njihov premijer poseti Srbiju, jer je poslednji premijer Velike Britanije bila Margaret Tačer koja je posetila Srbiju. U spoljnoj politici nema stalnih prijatelja niti neprijatelja, već postoje samo interesi, kako Britanije, tako i Srbije. Saradnja Velike Britanije i Srbije je dobra u sferi bezbednosnih službi, odbrane, ali zajednički interesi u sferi politike nose i druge odnose, pa i ekonomske - naglasio je Ivica Dačić.

Kif: Nema stalnih, ali ima starih prijatelja

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Klif  dodao je da "nema stalnih, ali ima starih prijatelja".

- U Kragujevcu se obeležava 180 godina od uspostavljanja prvih diplomatskih odnosa. To je važno, jer se Srbija sada nalazi na Evropskom putu. Mi možemo da sarađujemo, ne samo u slopu EU, već i u borbi protiv kriminala i terorizma - rekao je Denis Klif.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da  su "potrebne dve saglasnosti za poglavlja za pristup EU - Francuske i Velike Britanije".

- Johanes Han je rekao da je Srbija na dobrom putu, dok pojedini predstavnici opozicije pričaju da je u Srbiji na vlasti autokratski režim. Pojedini političari se žale da ih prate službe bezbednosti, neki mediji tvrde da vlada diktatura. To nije dobro za interese Srbije, i ne treba da se grade lične ambicije na temu političkog progona jer to nikome neće doneti dobro. Istina je da će Srbija ostati na Evropskom putu, da će da se menja na bolje, i to nema veze sa EU. To je važno za Srbiju - izjavio je Dačić.

Tužba Guglu

Na pitanje da li će Srbija tužiti Gugl zbog granica i Šarengrada Ivica Dačić je rekao da je "Šarengrad  stari problem, koji postoji godinama".

- "Sporne teritorije" su nastale kada je Boris Tadić u dogovoru sa Ivom Josipovićem dozvolio njima da koriste ostrvo za kupanje i počeli su da grade objekte. Policija zato nije intervenisala. Nije poklonjen deo teritorije, i stav je jasan, jer taj problem za nas ne postoji. Sa Hrvatskom nismo rešili pitanje granica, jer Hrvatska ima različite stavove sa Slovenijom i sa nama. Upozorili smo Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske da to ostvo ne može da se koristi. Oko toga se naravno neće voditi ratovi, ali tom problemu smo sami kumovali. I sada je to sporno pitanje, koje mora de sa se reši pregovorima - rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.