Dačić: Srbi ne mogu da pobede Kfor

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbi ne mogu da pobede Kfor

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da ne sme doći do raskola vlasti u Beogradu i Srba sa Kosova i Metohije i da se moraju vući koordinirani potezi kako situacija ne bi izmakla kontroli. Dačić je istakao da u borbi sa Kforom Srbi ne mogu da budu pobednici.

"Ako situacija izmakne kontroli, teško će se vratiti mirnim putem. Ovo što se sada događa na barikadama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << to nije ništa, to je sitnica u poređenju sa onim što bi moglo da se dogodi i zato svi moraju malo da zastanu, da vidimo šta može da se postigne dijalogom", rekao je Dačić.

Ministar je pozvao Srbe da ne izazivaju incidente prema međunarodnim snagama, jer bi to bilo protiv interesa Srbije, a međunarodne snage pozvao je na uzdržanost. On je rekao da su Srbi u nezgodnoj poziciji jer je Hašim Tači ispunio svoj cilj i nametnuo da se Kfor i Euleks sukobljavaju sa Srbima.

Pročitajte još:

"To je pogubno, jer Srbi u toj borbi ne mogu da budu pobednici", rekao je Dačić.

On je naveo da je "neko u Evropskoj uniji" procenio da je sada idealna prilika za pritisak na Srbiju, sedam dana pred odluku o dobijanju statusa kandidata za ulazak Srbije u Uniju.

"Ne mogu da verujem da je Kforu sada, sedam dana pre odluke o kandidaturi, ili dva dana pre nastavka pregovora, životno pitanje barikada koje im smeta, i to baš sada a nije im smetalo prethodna četiri meseca", rekao je Dačić.

On je ocenio da je to "očigledno koordinisana akcija" sa ciljem da se Srbiji oteža situacija i poručio da zbog toga Srbija mora da vuče poteze hladne glave.

"Situacija je suluda, zbog Tačijevih poteza ubijaju se Srbi, a Srbi reaguju i ranjavaju vojnike Kfora i to je lep uvod u događaje oko kandidature", kazao je Dačić.

Ministar je rekao da treba biti pametan i mudar i da će Srbija, ako dobije kandidaturu, lakše zastupati svoje interese na Kosovu i Metohiji, a ako ne dobije, pritisci će biti nastavljeni. Dačić je rekao i da postoji scenario da se odluka odloži a Srbija pritiska i dalje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.