Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju EU

Izvor: Press, 28.Jun.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju EU

U tekstu zaključka, kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, izbačeno je da Evropski savet u decembru treba da odobri pregovarački okvir.

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej objavio je na svom nalogu na Tviteru da je Savet danas odlučio da pokrene pregovore o pristupanju Srbije EU.
"Evropski savet je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odlučio da sa Srbijom otpočne pregovore o pristupanju EU", napisao je Van Rompej.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.
Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka da su ministri već doneli odluke vezano za proširenje EU i da će se tim putem nastaviti i danas. Katainen je naveo i da ne očkeuje da današnji sastanak dugo traje.

"Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju", naveo je Katainen.
Kancelarka Nemačke Angela Merkel izjavila je ranije u Bundestagu da prva konferencija o pristupu Srbije Evropskoj uniji može da bude održana u januaru, tek posle potvrde u decembru o napretku u sprovođenju procesa implementacije briselskog sporazuma. Bundestag je nakon jučerašnjeg govora Angele Merkel zvanično i potvrdio ovaj stav, koji je prema nemačkim zakonima obavezujući za kancelarku.

Iako je većina drugih članica tražila da pregovori počnu ranije bez dodatne potvrde Saveta, mehanizam odlučivanja zahteva konsenzus, tako da je gotovo izvesno da pregovori neće početi pre januara.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji poslednji put prisustvuje samitu u svojstvu posmatrača, rekao je, ulazeći u sedište Saveta, da je pitanje otvaranja pregovora sa Srbijom od strateškog značaja za Hrvatsku, ali da ne zna da li će mu na ovom sastanku biti dozvoljeno da učestvuje u raspravi.
Podsetimo, Srbija je u martu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Mediji su tada pisali da su iz Brisela  već poslati signali da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije i datum početka pregovora o prijemu, koji se smatra zvanično nepovratnim korakom na evropskom putu neke zemlje.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Važan dan za Srbiju: Počinju pregovori za pristupanje EU!

Izvor: Svet, 28.Jun.2013

Evropski savet odlučio da otpočne pristupne pregovore sa Srbijom, objavio Herman Van Rompej. Nema nove “provere” u decembru. Evropski lideri na sastanku u Briselu odlučili da počnu pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji, objavio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej. U...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.