Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju u EU

Izvor: Press, 28.Jun.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju u EU

 Dopisnik RTS Dušan Gajić na Tviteru je napisao da je iz zaključaka izbačena reč "decembar", ali da ostaje da pregovarački okvir treba da potvrdi Evropski savet. Prema njegovim rečima to teoretski znači da bi Srbija mogla da počne pregovore i pre januara.
Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej objavio je na svom nalogu na Tviteru da je Savet danas odlučio da pokrene pregovore o pristupanju Srbije EU. On je nakon toga potvrdio ovu informaciju na konfrenciji za novinare rekavši:
"Danas su šefovi evropskih država i vlada odlučili da pristupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u januaru 2014. godine, što je, istorijski trenutak za Balkan i Evropu u celini", naglasio je Rompej.
 Ta odluka, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posledica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprilu, rekao je Rompej na konferenciji za novinare.

U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.
"Lideri Evropske unije potvrdiće pregovarački okvir za Srbiju pre početka pregovora u januaru, ali bez dodatnih uslova", dodao je Van Rompej.
On je najavio da će u ponedeljak otputovati u posetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka u procesu evrointegracija Srbije i Kosova.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso takođe je na konferenciji za novinare pozdravio odluku da se odredi datum pregovora sa Srbijom, ocenivši da je reč o istorijskom događaju.

"Setimo se šta se nedavno dešavalo u tom delu Evrope, gde je besneo rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je Barozo, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".



 
Komesar za proširenje EU Štefan File čestitao je danas Srbiji na odluci Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora
"Čestitke Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je on na svom Tviter nalogu.
Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.
Podsetimo, Srbija je u martu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Mediji su tada pisali da su iz Brisela  već poslati signali da bi Srbija do kraja godine mogla da dobije i datum početka pregovora o prijemu, koji se smatra zvanično nepovratnim korakom na evropskom putu neke zemlje.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Van Rompuy na Twitteru: Počinjemo pregovore sa Srbijom o pristupanju EU

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jun.2013

BEOGRAD - U tekstu zaključka izbačeno je da Evropski savet u decembru treba da odobri pregovarački okvir, odnosno nema još jedne provere kao uslova za početak pregovora.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.