Dačić: Seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja

Izvor: Beta, 19.Jun.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom Medjunarodnog dana protiv seksualnog nasilja, da je seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja i najsurovijih pojava koje prate oružane sukobe."Кoristim ovu priliku da ponovo ukažem na našu potpunu posvećenost eliminisanju pošasti seksualnog nasilja u konfliktima, ali i na istrajnost u pružanju pravde, podrške i pomoći svim žrtvama ovog strašnog zločina", kazao je Dačić.Kako se navodi u saopštenju, Dačić je kazao da posledice takvih zločina mogu da se prenose kroz generacije, da ih karakteriše dugotrajna trauma, često praćena stigmatizacijom žrtava, te konstantna narušenost zdravlja žrtava."Obeležavanjem Medjunarodnog dana protiv seksualnog nasilja u konfliktima, nastojimo pojačati glasove brojnih zaboravljenih žrtava rata, koje trpe stigmu, sramotu, te osećaje isključenosti iz svojih društava često dugotrajno polarizovanih oružanim sukobom", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.Srbija je konsponzorisala rezoluciju Generalne skupštine UN 69/293 iz 2015. godine, kojom je 19. jun i proglašen medjunarodnim danom protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Dačić: Srbija čvrsto protiv seksualnog nasilja u ratovima

Izvor: Blic, 19.Jun.2019

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je "seksualno nasilje u konfliktima primer najokrutnijih metoda ratovanja i najsurovijih pojava koje prate oružane sukobe, čije se posledice mogu prenositi kroz generacije, uz dugotrajne traume, često praćene...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.