Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Apr.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Samit u Berlinu bez važnosti za dijalog ako Priština ne povuče takse

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se od samita u Berlinu ne može očekivati da će biti istorijskog karaktera za dijalog Beograda i Prištine, ali može da bude i dobar ukoliko se Priština natera da povuče takse na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH.

"Teško se mogu očekivati danas spektakularni proboji u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, ukoliko se ne izvrši pritisak na Prištinu. Imajući u vidu učesnike skupa, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << verujem da će biti takav pritisak na Prištinu, mislim da će više biti velike priče, a malo konkretnih rezultata", rekao je on za TV Pink.

Podsetio je da je osnovna ideja skupa da se nasatavi dijalog Beograda i Prištine, ali i naveo da je velika nepoznanica pod koji uslovima će se on nastaviti, "jer svakoga dana imate različite zahteve iz Prištine".

"Sada dolazi i do relativizacije, a to znači šta ćemo mi učiniti da bi oni ukinuli takse", naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva da Srbija treba da pusti takozvano nezavisno Kosovo da bude članica neke međunarodne organizacije i da prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanje Kosova, dok istovremeno Priština nikada neće prestati sa svojim potezima.

Dačić očekuje da će biti pritisaka na Srbiju tokom samita, ali je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije čovek koji će podleći tim pritiscima.

"Može da se vrši kakav god hoće pritisak, ako nešto nije u našem interesu, nema šanse da bilo ko iz ove vlastu usvoji i složi se sa svim besmislenim zahtevima i logikom da nema promene granica", rekao je on.

Dačić je demantovao tvrdnje Prištine da neće biti bilateralnih sastanaka sa kancelarkom Angelom Merkel, navodeći da je sasatanak planiran iz dva dela i da će se prvi deo odnositi na sva regionalna pitanja, dok će radna večera biti posvećena odnosu Beograda i Prištine.

"Predsednik Vučić, koliko je meni poznato, sutra ima bilateralni sastanak sa Merkelovom", kazao je on.

Dačić smatra da će sasatanak u Berlinu, sazvan od strane nemačke kancelarke, pre svega biti kombinacija pritisaka i priprema pred evropske izvore, da se pokaže važnost Pariza i Berlina, kao i ljutnja na Brisel, jer je sastanak sazvan bez konsultacija sa EU.

On smatra da je sastanak i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federiki Mogerini koja je koordinirala proces pregovora Beograda i Prištine i terala sve učesnike da budu disciplinovani u sprovođenju dogovorenog.

Dačić je ukazao da na skup nisu pozvane sve dosadašnje učesnice razgovora u okviru Berlinskog procesa, nema Austrije i Italije, kao ni Velike Britanije ni SAD, a problem predstavlja, kako je dodao, i ko je, odnosno, ko nije pozvan iz regiona.

On je naveo da su iz nekih zemalja pozvani predsednici, iz drugih premijeri, a iz BiH je pozvan predsednik Saveta ministara Denis Zvizdić, koji je trenutno do izbora novih organa vlasti, po nalogu Saveta evrope, tehničko lice, dok predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik nije pozvan.

Dačić je rekao da su iz Beograda i Prištine pozvani i predsednici i premijeri, kako bi u razgovoru mogao da učestvuje i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Na pitanje novinara da prokomentariše najavljeno predstavljanje nacrta sporazuma o dvojnom suverenitetu, on je kazao da priča o tome nije nova i da su Amerikanci to spominjali još u vreme predsednika Borisa Tadića.

Pojasnio je da bi to funkcionisalo na taj način da Kosovo bude nezavisna država, sa određenom autonomijom za sever, gde bi mogli da se primenjuju srpski zakoni, ali je naglasio da to ne postoji nigde na svetu.

"I Nemačka je imala ideje da se posle nekoliko godina omogući referendum. Ta ideja nije realna jer ne postoji nigde na svetu i Srbija neće učestvovati u takvom eksperimentu", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.