Dačić: Sa EU nema neslaganja

Izvor: Studio B, 02.Feb.2015, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sa EU nema neslaganja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da njegova reakcija na saopštenje Maje Kocijančič, porparolke komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, o ombudsmanu, nije znak neslaganja.

"Nisu to dublja neslaganja, ne bih uopšte rekao da su to neslaganja", rekao je on za RTS i dodao da "smeta način na koji se komunicira sa Srbijom" jer "mora da se razgovara na mnogo ozbiljniji način nego što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << to izjave portparola".

Podsećajući da je Srbija zemlja koja predsedava OEBS-u, Dačić je rekao da bi on, u tom smislu, svaki dan mogao da reaguje preko nekog portparola

Na pitanje da li će o saopštenju Maje Kocijančič razgovarati sa komesarom Hanom, Dačić je odgovorio da oni govore o strateškim pitanjima, ne o dnevno-političkim temama.

"Sa tog aspekta, mogli bismo da reagujemo na mnoge stvari koje se dešavaju unutar Evropske unije", izjavio je Dačić i kao jedan od primera naveo da , naš sused i članica EU "neće sa nama da komunicira na ćirilici", i da "dolazimo u situacija da postaje praksa diplomatskog protokola u Zagrebu da vraćaju naše dopise na ćirilici".

Ističući da nije čuo da su iz EU na to reagovali, on se zapitao da li će Srbija morati da uvede reciprocitet, da vraća sve što nije napisano na ćirilici.

Povodom same suštine primedbe, jer je Kocijančič u saopštenju u subotu izrazila zabrinutost zbog optužbi nekih krugova u Srbiji da zaštitnik građana Saša Janković ugrožava nacionalnu bezbednost, Dačić je rekao da "mi duboko uvažavamo sve što rade nezavisne institucije, takođe duboko uvažavamo i potrebu da sa njima imamo dobru saradnju".

Govoreći o ulozi OEBS-a u rešavanju sukoba Rusije i Ukrajine, on je najavio da očekuje nastavak pregovora i da će u subotu, na sednici trojke OEBS-a, biti razmotreni "dalji koraci povodom Ukrajine".

Na pitanje da li postoji pritisak da se naša zemlja svrsta u tom sukobu, Dačić je rekao da "Srbija zna svoje obaveze, da bezbednosnu i odbrambenu politiku uskladi sa politikom EU", kao zemlja koja vodi razgovore o pristupanju, ali da ne očekuje da se pritisak povećava.

Komentarišući pobedu Sirize u Grčkoj, Dačić je rekao da je on levičar, da može samo da ga raduje "to što se desilo u Grčkoj" i da svom drugu Ciprasu čestita na pobedi i želi mu puno uspeha.

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, u Briselu 9. februara, Dačić je rekao da Srbija treba da radi svoj posao i da se priprema da se što brže otvore pregovaračka poglavlja, ali je dodao da ništa ne može da precizira o rokovima..

Na pitanje da li očekuje da će da ostane u vladi posle aprilske rekonstrukcije, ako je bude, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova je odgovorio da ne razmišlja o tome.

"Svako treba da radi svoj deo posla, ja nisam planirao da tako kratko ostanem", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.