Dačić: Rotove reči neumesne i uvredljive

Izvor: RTS, 12.Sep.2016, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rotove reči neumesne i uvredljive

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da ne razume izjavu visokog zvaničnika nemačkog ministarstva inostranih poslova Mihaela Rota da, ako je Srbija odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, onda nas Nemačka podržava u tom pravcu.
"Srbija i Rusija su tradicionalni prijatelji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali kada je to Srbija izrazila nameru da bude deo Rusije? Kakva je to vulgarizacija spoljne politike Srbije?" zapitao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je istakao da je veoma zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa i podrškom Nemačke, ali smatra da su reči Mihaela Rota, "najblaže rečeno, neumesne i uvredljive."
Dačić je dodao da pridruživanje sankcijama Rusiji nije za Srbiju pitanje jednostavnog procesa usklađivanja naše spoljne politike sa EU, već je za nas vitalno pitanje, "jer je Rusija zemlja koja se protivi priznanju kosovske nezavisosti u UN, dok zapadne zemlje, van dijaloga u Briselu, sve čine da nateraju sve druge da priznaju Kosovo".
"Koja bi zemlja radila sama protiv sebe? Neće sigurno ni Srbija. A o famoznim kriterijumima za članstvo, videli smo da zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba i nije im dozvolila da se vrate, zemlja koja zabranjuje ćirilicu, koja rehabilituje fašiste i negira holokaust, danas blokira Srbiju na evropskom putu. Jesu li to kriterijumi koje je Hrvatska prošla?" navodi se u saopštenju.
"Navikli smo da nas svi pozivaju da prođemo katarzu i suočimo se sa svojom prošlošću, samo hoće li to neko reći i Zagrebu, Prištini, Sarajevu, ili samo Beogradu?", istakao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ne razumem izjavu Mihaela Rota

Izvor: Beta, 12.Sep.2016

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da su izjave nemačkog državnog ministra za Evropu Mihaela Rota da Nemačka podržava Srbiju ako je odlučna da bude deo Evropske unije, a ne Rusije, i da Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i ispuni sve kriterijume za članstvo "neumesne...

Nastavak na Beta...

Zašto se Dačić obrušio na nemačkog zvaničnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Sep.2016, 18:34

Odnos Beograda prema Rusiji ponovo je došao u prvi plan. Iako zvaničnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Mihael Rot nije rekao ništa novo porukom da je Srbija izrazila nameru da pristupi EU a ne Rusiji, usledio je oštar odgovor srpskog šefa diplomatije koji analitičari ocenjuju neodmerenim.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.