Dačić: Rešiti situaciju na Kosovu

Izvor: B92, 04.Dec.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rešiti situaciju na Kosovu

Beograd -- Lider SPS-a Ivica Dačić smatra da nakon sadašnjih tehničkih razgovora treba naći model za otvaranje pitanja o konačnom političkom rešenju situacije na Kosovu.

Dačić je u intervjuu sutrašnjem "Presu" rekao da će do političkog rešenja statusa Kosova ono biti "rak-rana za celu međunarodnu zajednicu, ali i prostor za pritiske na Srbiju".

On smatra pogrešnim to što deo međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice nije voljan da o tome razgovara i što misli da je pitanje statusa završeno.

"U ovom trenutku najvažnije da se stvori jedinstvo i približe stavovi državnog rukovodstva i Srba sa Kosova", rekao je Dačić podsetivši da je nejedinstvo Srbe koštalo u prošlosti kada god je Beograd pričao jedno, a Srbi u RS drugo.

"Pošto smo gubili u ratu prethodnih 20 tgodina hajde sada da pobeđujemo u miru", rekao je on, ponovivši još jednom da svojom nedavnom izjavom (da vlast nikada ne sme da kaže da neće ratovati zbog Kosova, pa iako to misli) nije pozivao na rat.

Dačić smatra da je kosovski premijer Hašim Tači glavni uzrok problema na Kosovu, a ne Kfor i Euleks i da je on taj koji preti nasilnim intervencijama i da će, ukoliko oružano napadne Srbe, doći do lavine događaja.

Govoreći o izborima, lider SPS-a je podsetio da su DS i SNS već isključili mogućnost da formiraju vlast i da u slučaju eventualnog formiranja takve vlade socijalisti u njoj ne bi bili potrebni, niti bi za tim imali interes.

On smatra da bi takva vlada bila moguća jedino ako se traži širok konsenzus i odgovornost za najveća državna pitanja, dodajući da niko ne zna na šta će postizbora matematika naterati stranke.

Na pitanje kako komentariše poziv na čaj koji mu je uputio lider naprednjaka Tomislav Nikolić, Dačić je rekao da ne želi da igra u kolu sa (liderom DS Borisom) Tadićem, a da namiguje Nikoliću.

Komentarišuću ocenu Nikolića da je vlast napravila zaokret po pitanju Kosova pozvavši Srbe da se povuku sa barikada, Dačić je rekao da ćutanje SNS po pitanju rešenja stanja na Kosovu, odnosno kritika vlasti, samo znači izbegavanje odgovornosti za teška pitanja.

"Ako treba da sačekamo da dođe SNS na vlast da bismo čuli šta je njihova politika i rešenje za Kosovo, onda tu nešto mnogo škripi", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Posle tehničkih pregovora otvoriti pitanje statusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2011

BEOGRAD -..Zamenik premijera, ministar unutrašnjih poslova i lider socijalista Ivica Dačić smatra da postojeći pregovori Beograda i Prištine neće doneti trajno rešenje situacije na Kosovu i da nakon sadašnjih tehničkih razgovora treba naći model za otvaranje pitanja o konačnom političkom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Mora se otvoriti pitanje statusa

Izvor: Šumadija Press, 04.Dec.2011

Lider socijalista Ivica Dačić smatra da postojeći pregovori Beograda i Prištine neće doneti trajno rešenje situacije na Kosovu..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.