Dačić: Rešili smo problem a nismo slomili zube

Izvor: RTS, 27.Jun.2013, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rešili smo problem a nismo slomili zube

Sutra će biti otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU i to je bezuslovno i bez novih sednica koje bi bile posvećene tome, poručio poslanicima premijer Ivica Dačić.

16.05 - Počela sednica Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja predstavnicima vlasti. 

Premijer Srbije Ivica Dačić je na sednici Skupštine posvećenoj postavljanju poslaničkih pitanja najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će Evropski savet sutra otvoriti predpristupne pregovore sa Srbijom, da će oni biti bezuslovni, a u narednim mesecima biće doneta pregovaračka platforma.

"Sutra se otvaraju i počinju pregovori i za to se borila i DS i LDP. Sutra će biti otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU i to je bezuslovno i bez novih sednica koje bi bile posvećene tome, kako me je obavestio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej", rekao je premijer u Skupštini Srbije.

Dačić je naglasio da su u svim razgovorima koje je Beograd vodio pregovori sa Prištinom dominirali i to pitanje je postavljano kao "pitanje svih pitanja".

"Da nismo imali napredak u dijalogu sa Prištinom, mogli smo da imamo spektakularne reforme u Srbiji i to nikoga ne bi zanimalo", rekao je Dačić.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da Srbija sutra neće dobiti datum otvaranja pregovora sa EU, zbog toga što Nemačka traži da se Savet Evrope u decembru izjasni da li Srbija primenjuje sporazum sa Prištinom.

Premijer je rekao da odavno nije čuo smešnije pitanje od onoga koje mu je upitio šef poslanika DSS-a Slobodan Samardžić - da li će podneti ostavku zbog otvaranja pretpristupnih pregovora Srbiji.

"Za bilo šta drugo možete da tražite odgovornost, ali za ovo treba da imate poštovanja", naglasio je Dačić.

Nakon što je Dačić rekao da je pitanje o njegovoj ostavci smešno, Samardžić je odgovorio da je i očekivao takav odgovor, jer Dačić "ima poziciju da je vlast preča od svega".

"I da hoćete da podnesete ostavku, ne možete, jer ste potrebni Vašingtonu i Briselu. Ovo je najstabilnija vlada, jer morate da obavite posao - a to je predaja Kosova", rekao je Samardžić.

"Morate priznati hraborst rukovodstvu Srbije da zagrize problem, što smo mi uradili i nismo slomili zube", rekao je  Dačić odgovarajući na primedbe opozicije. 

Poslanik LDP-a Bojan Đurić, koji je upitao vladu dokle se stiglo sa raspisivanjem konkursa za direktore javnih preduzeća, rekao je da se ljudi ne prijavljuju jer nemaju poverenja da će oni biti objektivni, da će konkursne komisije raditi objektivno i da neće biti političkih pritisaka.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da su se na konkurs za direktora Elektroprivrede Srbije, koji je otvoren do 3. jula, do sada prijavila dva kandidata. 

Poslanici su imali pitanja i o krađi testova za "malu maturu". Ministar prosvete Žarko Obradović odgovorio je da nije odgovoran za krađu testova i da se ta odgovornost mora "individualizovati".

"Preduzeli smo sve da se 'mala matura' održi u skladu s propisima. Mi nismo štampali, niti distribuirali testove. Ne snosim odgovornost, odgovornost se mora indivializuvati, tu moj propust ne postoji", rekao je Obradović.

Ministar je rekao da je brzom reakcijom policije uhvaćen krivac i da je to bio valjan odgovor države.

Obradović je istakao da je odluka o tome da se "mala matura" ipak ne boduje, "u najboljem interesu đaka" i da se sa tim "složila i stručna javnost".

Poslanici opozicije insistirali su na odgovornosti ministra prosvete za krađu testova uoči polaganja "male mature", a rekli su da zbog loše kontrole štampanja testova mora da odgovara makar direktor "Službenog glasnika", Radoš Ljušić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Rešen problem a nismo slomili zube

Izvor: RTS, 27.Jun.2013

Sutra će biti otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU i to je bezuslovno i bez novih sednica koje bi bile posvećene tome, poručio poslanicima premijer Ivica Dačić...16.05 - Počela sednica Skupštine na kojoj poslanici postavljaju pitanja predstavnicima vlasti. ..Premijer Srbije Ivica Dačić...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.