Dačić: Regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije

Izvor: Blic, 21.Maj.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Regionalna saradnja jedan od prioriteta Srbije

Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) pruža jedinstven okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu, kaže prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, na specijalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica BSEC u Istanbulu, čiji je domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Turska kao predsedavajući BSEC, istakao da je značaj te organizacije u tome što, pored okvira za ispunjavanje ekonomskih interesa, nesporno doprinosi i povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta.

- Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. U tom smislu, podržavamo svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa - rekao je Dačić u svom obraćanju.

On je istakao da je težnja Srbije da jača intenzitet saradnje na bazi uzajamnih interesa, a da BSEC pruža jedinstven i pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu.

Republika Srbija, dodao je, podržava svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

- Utisak je da naše zemlje teže jačanju intenziteta saradnje, na bazi uzajamnih interesa, a Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža jedinstven pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu - napomenuo je Dačić.

On je ukazao da ekonomska dimenzija saradnje ima ulogu značajnog elementa povezivanja zemalja u regionu i naglasio strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora koji, prema njegovim rečima, ima veliki razvojni potencijal.

- Želim da ukažem i na to da je naš rad usmeren na poboljšanje standarda naših građana, a da je jedini recept za to jačanje saradnje zemalja članica u oblastima od zajedničkog interesa, kao i jačanje veza i solidarnosti naših država u ovom turbulentnom vremenu - zaključio je Dačić.

Takođe, on je izrazio zahvalnost domaćinu Turskoj i čestitao im na "efikasnom i plodonosnom predsedavanju", osvrnuvši se i na korisno "polugodište" delovanja Organizacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.