Dačić: Rama je ubio pojam regionalne saradnje

Izvor: Mondo, 27.Nov.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Rama je "ubio" pojam regionalne saradnje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je albanski premijer Edi Rama jučerašnjim izjavama u Peći "ubio pojam regionalne saradnje" .

Foto: Tanjug Rama i Haradinaj

On je najavio da će Srbija i BiH na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana zatražiti da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje.

Dačić je nakon sastanka sa ministrom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom rekao da je suština svih okupljanja na nivou Zapadnog Balkana bila regionalna saradnja koja je podrazumevala i zajednički ekonomski prostor.

Naveo je i da će Srbija i BiiH nastupati zajedno, jer je narušena jedna od temeljnih sloboda EU, a to je zajednički ekonomski prostor, te da očekuju od međunarodne zajednice jasne i konkretne reakcije.

Dačić kaže da nema daljih pregovora sa Prištinom dok se ne reši pitanje taksi ističući da je to čvrst stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

"Zavet" na zastavi Albanije, Rama: What the f*ck! VIDEO

"Ako EU i SAD ne mogu da utiču na Kosovo, onda ne znam o čemu imamo dalje da pričamo", rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da se uvođenje takse od 100 odsto na srpske proizvode ne može definisati kao politička ili ekonomska mera, već je jasan neprijateljski stav prema Srbiji i BiH, kao i kršenje CEFTA sporazuma i S P-a.

Oštro je osudio izjave albanskih zvaničnika, kao i jučerašnje događaje u Peći kada je održana zajednička sednica kosovske i albanske vlade, koji, kaže ministar, potvrđuju da je jasno vidljiva velikoalbanska politika.

Dačić je rekao i da je Evropa pokazala da je licemerna time što ne žele da Kosovu daju viznu liberalizaciju, ali ih podržavaju za Interpol.

"Ovim oni (Albanci) plaše Evropu da će se ujediniti i napraviti problem ako ne dobiju viznu liberalizaciju. Mi smo za to da im se uvede, pa nek vidi EU šta će sa svojim čedom i monstrumom, svi će da odu tamo, mi možemo da obezbedimo prevoz", rekao je Dačić.

Crnadak je rekao da su mere Prištine nedopustive, ali da Srbija i BiH neće uvesti kontramere, jer bi time dodatno pogoršali situaciju.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dačić: Rama je "ubio" pojam regionalne saradnje

Izvor: RTS, 27.Nov.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je albanski premijer Edi Rama jučerašnjim izjavama u Peći "ubio pojam regionalne saradnje" i najavio da će Srbija i BiH na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana zatražiti da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.