Dačić: Puna podrška Jeremiću

Izvor: B92, 14.Avg.2012, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Puna podrška Jeremiću

Beograd -- Premijer Ivica Dačić rekao je da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnoj skupštini UN i da će imati svu logističku podršku Vlade.

Dačić je dodao da je, nezavisno od ličnosti predsedavajućeg, za svaku zemlju čast i ponos da ima jedno ovakvo mesto.

"Unutrašnjepolitički razlozi ne smeju da štete interesima Srbije, a interes Srbije je uspešno predsedavanje GS UN", rekao je Dačić posle sastanka sa Jeremićem koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će za dve do tri nedelje i zvanično preuzeti funkciju predsedavajućeg.

On je rekao da je odlukama koje je vlada donela u vezi s predstojećim predsedavanjem Srbije GS okončana neprijatna situacija koja se prethodnih nedelja stvorila u jednom delu javnosti.

"Imali smo situaciju da generalni sekretar UN lepše i bolje priča o ovoj temi nego što je to bilo kod nas", naveo je premijer.

Jeremić i Dačić opovrgli su danas i pisanje pojedinih medija da bi Jeremić, nakon jednogodišnjeg predsedavanja, mogao da postane član Socijalističke partije Srbije.

On je poručio da će Jeremić i njegov tim uživati svu neophodnu logističku podršku i naglasio da svi zajedno treba da rade na poboljšanju imidža Srbije.

Upitan na kakvu logističku podršku misli, imajući u vidu da je ukinuta kancelarija koja je tu pomoć trebalo da pruža, on je odgovorio da je logistička podrška preoblikovana i da će se ona sada pružati kroz Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kada smo analizirali situaciju sa MSP, zaključili smo da nema potrebe za posebnom kancelarijom, već da se ti poslovi mogu odvijati kroz ministarstvo, shodno budžetu za koji mislimo da je odgovarajući, imajući u vidu situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Pomoć nije ukinuta, već je samo preoblikovana forma", precizirao je predsednik vlade.

Dačić je naglasio da se Vlada Srbije neće mešati u Jeremićevo predsedavanje, a obojica su se saglasili da bi bili veoma srećni kada bi se poštovali osnovni principi povelje UN, među kojima je jedan od glavnih poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Vuk Jeremić je podsetio da je Srbija pre 20 godina bila izopštena iz UN, a da je sada dobila poziciju "prvog među jednakima".

Prema njegovom mišljenju, "za žaljenje je debata koja se vodila u delu javnosti i koja nije koristila međunarodnom ugledu Srbije".

"Nadam se da je to okončano. Nema nikakvih nesporazuma između predsedavajućeg Generalnom skupštinom i Vlade Srbije", rekao je Jeremić.

On je naveo da će jedna od glavnih tema predsedavanja biti rešavanje konflikata mirnim putem uz poštovanje principa UN.

Jeremić je precizirao da je za predsedavanje odvojeno onoliko koliko je bilo moguće odvojiti i dodao da će predsedavanje biti sprovedeno, bez obzira na sumu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Uspešno predsedavanje Jeremića

Izvor: Akter, 14.Avg.2012

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnom skupštinom UN i da će on u tome imati svu logističku podršku Vlade Srbije

Nastavak na Akter...

Premijerova puna podrška Jeremiću

Izvor: RTV Pink, 14.Avg.2012

. . . Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnoj skupštini UN i da će imati svu logističku podršku Vlade.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.