Jeremić: U Njujorku nosim dres reprezentacije

Izvor: Mondo, 14.Avg.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: U Njujorku nosim dres reprezentacije

"Nije istina da menjam stranački dres. U Njujorku nosim dres reprezentacije i nemam nikakve dalje planove", kaže Vuk Jeremić. Dačić: Puna podrška Vlade Jeremiću.

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić opovrgli su danas pisanje beogradskih medija da bi Jeremić, nakon jednogodišnjeg predsedavanja, mogao da postane član Socijalističke partije Srbije.

"Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << znam šta da vam kažem, to nije tačno. Ne znam šta će biti za godinu dana, ali mi nismo razgovarali o tome, a i stranačke situacije me trenutno ne interesuju", rekao je Dačić na konferenciji za novinare pose susreta sa Jeremićem.

Jeremić je ocenio da je za žaljenje način na koji je vođena debata u sredstvima javnog inormisanja o predsedavanju Generalnom skupštinom UN i što su ponekad propagirani lični, partijski ili neki uski interesi, tako da nanesu širu kolateralnu štetu ugledu Srbije.

"A naneta je šteta ugledu Srbije. Oči međunarodne zajednice uprte su sada u nas. Nije istina da menjam stranački dres. U Njujorku nosim dres reprezentacije i nemam nikakve dalje planove, niti sam sa Dačićem razgovarao o tome", poručio je Jeremić.

Dačić je rekao da je na sastanku sa Jeremićem bilo reči o tome da je potrebno da sve stranke učine sve što mogu za interese naroda.

"Ne smeta mi što je Jeremić član druge stranke, na njemu je da odluči čiji će član biti", rekao je Dačić i dodao da još jednom poziva Demokratsku stranku da pruži pomoć u svim pitanjima koja su od interesa za državu.

On je podsedio da je i ranije bilo priča o Jeremiću i SPS-u, ali da on nikada nije bio član te stranke.

Jeremić je rekao i da do njega nisu došle informacije o navodnom ultimatumu Dragana Đilasa lideru DS Borisu Tadiću, o kojem pišu pojedini mediji.

Jeremić je naglasio da je proteklih nedelja bio zaokupljen isključivo pripremama za posao koji mu predstoji.

Upitan da li su do njega došle informacije o tome da je Đilas postavio Tadiću ultimatum da "očisti" stranku ili će je on napustiti, o čemu piše današnji "Kurir", i da li sebe svrstava u tu kategoriju, Jeremić je rekao:

"Verujte da takve informacije nisu stizale do mene. Koncentrisan sam na posao koji ću za dve-tri nedelje i formalno preuzeti. To je ozbiljan posao i sve moje snage, energija, koncentrisani su na predstavljanje Srbije u Ujedinjenim nacijama."

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je interes Srbije da Vuk Jeremić uspešno predsedava Generalnom skupštinom UN i da će on u tome imati svu logističku podršku Vlade Srbije.

"Unutrašnjepolitički razlozi ne smeju da štete interesima Srbije a interes Srbije je uspešno predsedavanje GS UN", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Jeremićem koji će za dve do tri nedelje i zvanično preuzeti funkciju predsedavajućeg.

Prema Dačićevim rečima, nezavisno od ličnosti predsedavajućeg, za svaku zemlju je čast i ponos da ima jedno ovakvo mesto.

On je rekao da je odlukama koje je vlada donela u vezi sa predstojećim predsedavanjem Srbije GS stavljena tačka na neprijatnu situaciju koja se prethodnih nedelja stvorila u jednom delu javnosti.

"Imali smo situaciju da generalni sekretar UN lepše i bolje priča o ovoj temi nego što je to bilo kod nas", naveo je premijer.

On je poručio da će Jeremić i njegov tim uživati svu neophodnu logističku podršku i naglasio da svi zajedno treba da rade na poboljšanju imidža Srbije.

Upitan na kakvu logističku podršku misli, imajući u vidu da je ukinuta kancelarija koja je tu pomoć trebalo da pruža, on je odgovorio da je logistička podrška preoblikovana i da će se ona sada pružati kroz Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kada smo analizirali situaciju sa MSP zaključili smo da nema potrebe za posebnom kancelarijom već da se ti poslovi mogu odvijati kroz ministarstvo, shodno budžetu za koji mislimo da je odgovarajući, imajući u vidu situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Pomoć nije ukinuta već je samo preoblikovana foram", precizirao je premijer.

Dačić je naglasio da se Vlada Srbije neće mešati u Jeremićevo predsedavanje a obojica su se složili da bi bili veoma srećni kada bi se poštovali osnovni principi povelje UN, među kojima je jedan od glavnih poštovanje teoritoriajlnog integriteta i suvereniteta

Vuk Jeremić je podsetio da je Srbija pre 20 godina bila izopštena iz UN a da je sada dobila poziciju "prvog među jednakima".

Na konferenciji nisu komentarisani natpisi štampe da bi Srbija zbog Jeremićevog predsedavanja u Njujorku mogla da naiđe na prepreke u putu ka EU.

(agencije/MONDO/Foto: Beta/Marko Rupena)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.