Dačić: Pucanj na budućnost Srbije

Izvor: B92, 19.Sep.2013, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Pucanj na budućnost Srbije

Beograd -- Premijer Ivica Dačić izjavio da napad na Euleks na severu Kosva predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štetu Srbiji u celini.

On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cela Vlada Srbije.

"To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na Euleks i Kfor? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neprijatelji Srbije", poručio je Dačić.

Prema Dačićevim rečima, ovakvo "ekstremističko ludilo", kojeg ima na svim stranama, može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu.

"To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Kohoutom.

On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć Euleksu u pronalaženju krivaca i izrazila saučešće Euleksu, litvanskoj vladi i porodici poginulog. "Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počionioci", poručio je Dačić.

Dačić jese u 14 sati telefonom čuo sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton povodom ovog događaja.

Kako je rekla portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič, Eštonova je tom prilikom ponovila stav EU da će i dalje "snažno i bez

zadrške" nastaviti angažovanje oko dijaloga Beograd-Priština.
Ona je zatražila da počinioci ubistva budu izvedeni pred lice pravde i rekla da očekuje da Beograd i Priština nastave angažovanje u dijalogu.

Dačić je izrazio veliko žaljenje zbog svega što se dogodilo i izrazio saučešće porodici i prijateljima ubijenog carinika Euleksa.

Takođe, predsednik Vlade Srbije uputio je premijeru Litvanije Algirdasu Butkevičiusu telegram saučešća povodom smrti litvanskog carinika Audriusa Šenavičiusa koji je poginuo u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa na severu Kosova i Metohije.

"U ime Vlade Srbije i svoje lično ime molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešće zbog smrti litvanskog carinika koji je izgubio život u jutrošnjem napadu na pripadnike Euleksa. Vlada Srbije učiniće sve da pomogne u otkrivanju počinilaca ovog zločina", navodi se u telegramu saučešća, saopšteno je iz vlade.

Dačić je u razgovoru sa opunomoćenikom za jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ernstom Rajhelom najoštrije osudio jutrošnji napad na pripadnike Euleksa na Kosovu i Metohije.

Taj napad usmeren je protiv interesa i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji i protiv nastojanja Vlade Srbije da trajno stabilizuje stanje u južnoj pokrajini, ocenio je premijer, kako je saopšteno iz vlade.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Napad na Euleks je pucanje u budućnost Srbije

Izvor: Kurir, 19.Sep.2013

Ovakvo ekstremističko ludilo kojeg ima na svim stranama može opasno da ugrozi mir, stabilnost i bezbednost na Kosovu. To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu, naveo je premijer..BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da napad na Euleks na severu...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Oni koji su napali EULEX su neprijatelji Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2013

Premijer  Srbije Ivica Dačić izjavio da napad na EULEX na sjeveru Kosova  predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt koji nanosi štete Srbiji u cjelini. On je naglasio da taj napad najoštrije osuđuje cijela Vlada Srbije. "To nije pucanje u Euleks, već u budućnost srpskog naroda na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Ubistvo policajca Euleksa je ekstremističko ludilo i pucanj u budućnost Srbije

Izvor: Blic, 19.Sep.2013

Premijer Srbije Ivica Dačioć izjavio je danas da napad na Euleks na severu Kosva predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt koji nanosi štete Srbiji u celini i naglasio da ga Vlada Srbije najoštrije osudjuje. Dačić: Velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu..- To...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.