Dačić: Prištini treba jasno staviti do znanja da ne sme da igra dvostruke igre

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Prištini treba jasno staviti do znanja da ne sme da igra dvostruke igre

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Prištini treba jasno staviti do znanja da ne sme da igra dvostruke igre, ako se želi uspešan završetak dijaloga o normalizaciji odnosa.

"Ako se želi uspešan kraj dijaloga, Prištini treba jasno da se stavi do znanja da ne sme da igra dvostruke igre i da treba da bude posvećena dijalogu. Veliko je pitanje kada će dijalog biti nastavljen jer prvo treba rešiti sva sporna pitanja koja su prepreka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dijalogu, kao što su takse", rekao je Dačić novinarima na Francuskom vojnom groblju, na ceremoniji povodom stogodišnjice od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

On je naveo da je "cela EU" osudila ovonedeljni potez Prištine - uvođenje taksi od 10 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dodao da treba da se vidi "da li će to imati nekog efekta".

"Svima je jasno da kad god postoji šansa da se (u dijalogu) načini korak napred, Priština izaziva incidente ili donosi odluke koje nas vraćaju nekoliko koraka unazad. Uglavnom jedna grana vlasti radi jedno, druga kaže drugo. Tači je sada rekao da ne podržava uvođenje taksi, tako su govorili i o Zajednici srpskih opština, ali posledica toga je da se ne realizuje ništa što se dogovori u Briselu", kazao je šef srpske dipomatije.

Dačić je dodao da će Srbija "biti konstruktivna" u sredu, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj stanju na Kosovu, jer "želi da dijalog bude nastavljen i da se mirno rešavaju svi problemi".

On je ocenio da svi razgovori na visokom nivou - sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, dolazak Makrona u Srbiju početkom decembra i dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina sredinom januara, predstavljaju događaje od velikog značaja za Srbiju, ali i za ceo region, "u pokušaju da se dođe do mirnog rešenja".

Dačić je naveo da ne zna šta je Vučić jutros razgovarao s Angelom Merkel, ali da taj sastanak ne vidi kao pritisak nemačke kancelarke, već kao njenu želju da bude upoznata sa tokom dijaloga.

"Ocenjujem pozitivno tu njenu želju da razgovora s Vučićem", dodao je srpski ministar.

Govoreći o stogodišnjici od potpisivanja primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, Dačić je kazao da je danas "veliki dan", jer je reč o velikoj pobedi saveznika i velikoj pobedi Srbije, ali da treba izvući pouke pošto je u tom sukobu "stradala trećina stanovništva Srbije".

"To nam sve daje jednu veliku pouku - da nije dovoljno da budemo heroji u ratu, već da moramo da vodimo pametnu politiku u miru kako ne bismo u miru gubili sve ono što smo ratovima izborili", naveo je šef srpske diplomatije.

Ocenio je da je "veoma važno" što se sa svečanosti na stogodišnjicu primirja šalju "poruke mira, pomirenja, i zajedničke budućnosti evropskih naroda".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.