Izvor: S media, 12.Apr.2013, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Preživećemo i taj 16. april, razgovori se nastavljaju (VIDEO)

Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija traži poboljšanje dogovora sa Prištinom u nekim ključnim oblastima i da će se o tome razgovarati narednih dana, kao i da je poseta Ketrin Ešton regionu 17. aprila ranije najavljena, ali da sada za nju još nema zvaničnih potvrda.

Dačić je rekao da 16. april nije Dan D i da se odluka o datumu za Srbiju donosi u junu.

"Izveštaj se podnosi 16. aprila, ali ne znam da li može >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biti dopunjen i promenjen ukoliko dođe do nekih novih činjenica. Da dođe do negativnih, sigurno bi se promenilo. Znači da, i ako dođe do pozitivnih, pretpostavljam da bi trebalo da dođe do naglašavanja toga u izveštaju", naveo je premijer.

"Neće se tada srušiti svi naši snovi o evropskim integracijama, niti o Kosovu i Metohiji. Svanuće i 17. april", rekao je Dačić.

Srbija, kako je dodao, želi da se postigne određeno rešenje za Kosovo i Metohiju, ali ne po svaku cenu.

Premijer Dačić je rekao da, kako sada stvari stoje, 15. i 16. delegacija Beograda ne putuje u Brisel na novu rundu razgovora sa Prištinom.

On je naveo da bi se u Brisel verovatno išlo nakon nekakvih pregovora ili na potpisivanje nekog dokumenta, ali da je u ovom trenutku teško reći da li će se to desiti i kada.

"Zaslužili smo datum!"

Dačić je podsetio da su privremene vlasti u Prištini nekada govorile o širokoj autonomiji za Srbe, da se pominjao Južni Tirol, a da sada kada je predsednik Tomislav Nikolić izneo konkretan predlog odbijaju svaki razgovor o tome.

On je rekao da bi mogli da ponude bilo koji propis po kome funkcionišu bilo koje regionalne vlasti u Evropi ili čak i neki gradovi i da ne može da se desi da jedino na Kosovu i Metohiji ništa od toga ne može da postoji i da se sprovede.

"Neki su mislili da ćemo mi zbog datuma da pristanemo na sve i to nije korektno", poručio je Dačih i dodao da su takođe smatrali da ćemo po svaku cenu prihvatiti nešto što nije moguće primeniti.

"Poštujem stav SAD, ali ovde nije reč o njima, reč je o nama. Želimo datum i mislimo da smo ga zaslužili", rekao je Dačić.

Postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova još je moguće, rekao je danas kosovski premijer Hašim Tači. On, ipak, upozorava, da će Kosovo, ako Srbija odbije sporazum, nastavi da gleda na evropsku perspektivu, a Beograd će ostati pozadi svojom krivicom. Opširnije OVDE

(S media, Tanjug)

Foto: Beta, Milan Obradovi, DS
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.