Dačić: Ponosimo se srpskim herojima

Izvor: B92, 15.Dec.2013, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ponosimo se srpskim herojima

Lazarevac -- U Lazarevcu je danas, uz vojne i državne počasti, obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu.

Vence na spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika položio je premijer Srbije Ivica Dačić, poručivši da se sa ponosom sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda.

Dačić koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja 99. godišnjice Kolubarske bitke, istakao je i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su veliki junaci i velike žrtve obeležile tu bitku.

Prema njegovim rečima, Spomen hram svetog Dimitrija sa kosturnicom, predstavlja mesto počinka više hiljada njih.

"Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike", rekao je Dačić

Dačić je istakao da nas njihove kosti obavezuju na samo jedan put, onaj na kome u Evropi nikada više neće biti ratova.

"Na tom putu nema više neprijatelja, već različitih interesa i mišljenja, ali iznad svega na njemu vlada uverenje da istorija treba da ostane u prošlosti i da bude zajednička opomena svakom ratnom ludilu", rekao je on.

Dačić je istakao da zato danas svi koji se spore oko uzroka i povoda Prvog svetskog rata treba da shvate "da su nam mrtvi svima izjednačili prošlost" i da budućnost ne leži u krivicama, nego u svesti da samo zajedno možemo da ispravimo svoje i tuđe greške.

Prema njegovim rečima, kosturnica u Lazarevcu nam pokazuje i da samo zajedno možemo da nešto naučimo iz golgote kroz koju smo prošli - da naučimo da nam je mir, a ne kopanje po ranama, najvažniji i najsvetiji zadatak.

Dačić je naveo i da Srbija nema ni jednog razloga da se stidi svog učešća u Prvom svetskom ratu, već naprotiv - bila je na strani saveznika i srpska vojska i srpski narod imaju sve razloge za ponos.

"Čuvari vrata, tako su nas tih dana nazivali u Engleskoj, pokazali su koliko je časno umreti za otadžbinu i koliko je i za Srbiju i Srbe bilo časno umreti za tadašnju Evropu", rekao je Dačić.

On je istovremeno upozorio da Srbija, prema tom delu svoje istorije ima odnos koji će joj onemogućiti sadašnjost i budućnost.

Prema njegovim rečima, danas je izuzetno značajno za srpsku budućnost koliko ćemo biti u stanju da kao što su naši preci za Srbiju i Evropu umirali, mi za tu Srbiju i Evropu živimo.

"Srbija hoće da živi, hoće mir i pomirenje joj je važnije od utvrđivanja krivice", rekao je Dačić dodajući da je Srbija već pokazala da je spremna da uči i da je spremna da u Evropu za koju je ginula, danas želi da unese svoju sposobnost i rad.

Dačić je istakao i da ne sumnja da će "koliko već u januaru Evropa ponovo pomoći Srbiji", kao i da ne sumnja u to da li će Srbija tu pomoć uspeti da iskoristi.

"Umeće, apsolutno sam ubeđen, zato što je danas časno živeti i raditi za ovakvu slavnu otadžbinu", rekao je on.

Venac na spomen-kosturnicu je položio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici društava koji neguju tekovine oslobodilačkih ratova, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke, kao i zvaničnici lokalne samouprave.

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika.

Kako je ranije najavio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, danas se, nastavku programa odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca i kod Spomen-hrama Svetog Đorđa sa kosturnicom u Chelijama kod Lajkovca, nastavlja obeležavanje godišnjice tog značajnog istorijskog događaja.

Organizator državne svečanosti je Vlada Republike Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

99. GODINA OD KOLUBARSKE BITKE: Uspomena na herojstvo srpskih vojnika (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 15.Dec.2013

- Spomen-kosturnica u Lazarevcu redak je primer humanosti jednog naroda koji je sa svojim poginulim vojnicima sahranio i neprijateljske vojnike - kaže premijer Srbije

Nastavak na Telegraf.rs...

Slavni general Živojin Mišić je na dananšnji dan pre 99 godina oslobodio Beograd

Izvor: Blic, 15.Dec.2013

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić predvodio je danas u Lazarevcu centralnu državnu manifestaciju kojom je obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. ..Dačić je položio vence na spomen-kosturnicu srpskih, austrougarskih i mađarskih vojnika, poručivši da se sa ponosom...

Nastavak na Blic...

Godišnjica Kolubarske bitke

Izvor: BKTV News, 15.Dec.2013

U Lazarevcu obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu. S ponosom se sećamo i čuvamo uspomenu na herojstvo srpskih vojnika iz tog perioda, rekao premijer Ivica Dačić.. Uz vojne i državne počasti u Lazarevcu je obeležena 99. godišnjica Kolubarske bitke u Prvom svetskom...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.