Dačić: Počeli smo da lomimo tvrde orahe,pokrenuli novu epohu

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Počeli smo da lomimo tvrde orahe,pokrenuli novu epohu

Premijer pozvao strane investitore da ulažu u Srbiju ali i uputio kritiku na račun nekih od njih koji kada dobiju posao ustupe ga domaćim firmama po znatno nižim cenama.

BEOGRAD – U Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a prioriteti su rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na predstavljanju Bele knjige 2013. Saveta stranih investitora rekao da se okosnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plana ekonomskih reformi odnosi na reformu u javnom sektoru, da se privodi kraju proces privatizacije a da je isto tako važna i primena već donetih zakona.

„Imamo velike ambicije u 2014. godini, a to je da se brže pređe s reči na dela, da se zakoni primene, a plan ekonomskih mera mora da gleda u budućnost. Moramo da sprovedemo i mere za oblasti koje su godinama odlagane, kao što je jačanje socijalne zaštite, reforma penzionog i zdravstvenog osiguranja, izmene poreskog sistema, modernizacija obrazovanja i načnog sistema kao i reformu državne uprave”, naglasio je premijer.

On je u tom kontekstu istakao da su tri ključne stvari važne za oporavak privrede - definisana uloga države na tržištu, uvođenje jednakih pravila igre za sve i efikasnija javna uprava kao servis građana i privrede.

Ocenivši da se u odnosu na prethodnu godinu u Srbiji mnogo toga promenilo, da se zemlja hrabro suočila sa najvećim problemima a vlada pokazala da radi i daje rezultate, premijer je pomenuo da se pošlo od rešavanje velikih političkih problema, pre svega Kosova.

„Krenuli smo od glave, a ne od repa. Krenuli smo od Kosova, pokrenuli novu epohu i počeli da lomimo tvrde orahe”, rekao je Dačić i naglasio da predstoji još mnogo prepreka, ali da vlada neće odustati od toga da pronađe najfunkcionalnije rešenje.

On je kao važnu stvar pomenuo i poboljšan međunarodni položaj Srbije, zbog činjenice da je dobila status kandidata, a da će otvaranje tehničkih pregovora za nekoliko meseci dovesti do procesa koji će promeniti Srbiju zauvek.

Dačić je podvukao da Evropa nije savršeno rešenje, ali da je i dalje dobar razvojni model da Srbija reši strukturne probleme.

Do rekonstrukcije vlade došlo je jer vlada nije bila zadovoljna učinkom i tempom rešavanja problema, podsetio je Dačić i dodao da je pre nedelju dana otvorena javna rasprava o zakonu o planiranju i izgradnji a počeo je i rad na izradi zakona o radu, o kojima će, kako je naveo, ovih dana biti održan niz sednica i konsultacija o ta dva zakonska predloga.

„Moramo tražiti dijalog i što širu bazu za konsenzus i za sprovođenje ekonomskih mera jer ćemo bez toga pasti na prvom kilometru neke pruge ili puta ili na blokadi mosta”, zaključio je Dačić.

Učesnicima skupa premijer je na kraju poručio da je, kad je ulazio u salu i kad je video koliko ih je, poželeo da su svi oni strani investitori, ali da to nažalost nije slučaj.

„S obzirom da sam ja i ministar unutrašnjih poslova, a kod nas Bela knjiga ima neko drugo značenje, hoću da vam poželim da se nikad ne nađete u njoj”, rekao je Dačić.

---------------------------------

Dačić pozvao strane nvestitore, ali i uputio zamerke

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić, pozvao je danas strane investitore da ulažu u Srbiju i rekao da su vrata Vlade Srbije svima otvorena, ali i uputio kritiku na račun stranih investitora koji kada dobiju posao ustupaju ga domaćim firmama po znatno nižim cenama.

On je na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora, u Beogradu, rekao da očekuje da će strani investitori koji posluju u Srbiji, biti magnet za nova ulaganja.

Premijer ih je pozvao da daju predloge za poboljšanje poslovnog okruženja, ali je i ocenio da su zbog loših zakonskih rešenja, domaća preduzeća u nekim slučajevima, u podređenom položaju u dobijanju poslova u odnosu na one iz inostranstva.

Dačih je napomenuo da strana predzeća koja pobede na tenderima često odmah daju poslove domaćim preduzećima po nižim cenama.

„To nije konkurentno već zloupotreba, a mi o tome ćutimo”, primetio je predsednik vlade Srbije.

Tanjug

objavljeno: 31.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konsenzus u Vladi za sprovođenje reformi

Izvor: RTS, 31.Okt.2013

U Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a prioriteti su rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije, rekao premijer Ivica Dačić. Ključno je da antikrizne mere rekonstruisane vlade budu sprovedene, poručio predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen...Premijer...

Nastavak na RTS...

Dačić: Danas u Vladi Srbije postoji koncenzus da se primeni plan ekonomskih mera

Izvor: Beta Video, 31.Okt.2013

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da u Vladi Srbije postoji koncenzus da se primeni plan ekonomskih mera i realizuju reforme. On je na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora (FIC) kazao da to neće biti lak posao, ali da je prioritet seta tih ekonomskih mera, rešavanje...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Ključna primena antikriznih mera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2013

U Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, dok su predstavnici Saveta stranih investitora poručili da su te mere korak u dobrom pravcu, ali da je sada ključna njihova primena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.