Читај ми!

Konsenzus u Vladi za sprovođenje reformi

U Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a prioriteti su rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije, rekao premijer Ivica Dačić. Ključno je da antikrizne mere rekonstruisane vlade budu sprovedene, poručio predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da u Vladi Srbije postoji konsenzus za sprovođenje ekonomskih mera, a da su prioriteti rešavanje problema visokog javnog duga i niske konkurencije.

Dačić je na predstavljanju Bele knjige 2013. Saveta stranih investitora rekao da se okosnica plana ekonomskih reformi odnosi na reformu u javnom sektoru, da se privodi kraju proces privatizacije, a da je isto tako važna i primena već donetih zakona.

"Imamo velike ambicije u 2014. godini, a to je da se brže pređe s reči na dela, da se zakoni primene, a plan ekonomskih mera mora da gleda u budućnost. Moramo da sprovedemo i mere za oblasti koje su godinama odlagane, kao što je jačanje socijalne zaštite, reforma penzionog i zdravstvenog osiguranja, izmene poreskog sistema, modernizacija obrazovanja i naučnog sistema kao i reformu državne uprave", naglasio je premijer.

Dačić je u tom kontekstu istakao da su tri ključne stvari važne za oporavak privrede - definisana uloga države na tržištu, uvođenje jednakih pravila igre za sve i efikasnija javna uprava kao servis građana i privrede.

Ocenivši da se u odnosu na prethodnu godinu u Srbiji mnogo toga promenilo, da se zemlja hrabro suočila sa najvećim problemima, a Vlada pokazala da radi i daje rezultate, premijer je pomenuo da se pošlo od rešavanja velikih političkih problema, pre svega Kosova.

"Krenuli smo od glave, a ne od repa. Krenuli smo od Kosova, pokrenuli novu epohu i počeli da lomimo tvrde orahe", rekao je Dačić i naglasio da predstoji još mnogo prepreka, ali da Vlada neće odustati od toga da pronađe najfunkcionalnije rešenje.

Dačić je kao važnu stvar pomenuo i poboljšan međunarodni položaj Srbije, zbog činjenice da je dobila status kandidata, a da će otvaranje tehničkih pregovora za nekoliko meseci dovesti do procesa koji će promeniti Srbiju zauvek.

Dačić je istakao da Evropa nije savršeno rešenje, ali da je i dalje dobar razvojni model da Srbija reši strukturne probleme.

Do rekonstrukcije Vlade došlo je jer Vlada nije bila zadovoljna učinkom i tempom rešavanja problema, podsetio je Dačić i dodao da je pre nedelju dana otvorena javna rasprava o zakonu o planiranju i izgradnji, a počeo je i rad na izradi zakona o radu, o kojima će, kako je naveo, ovih dana biti održan niz sednica i konsultacija.

"Moramo tražiti dijalog i što širu bazu za konsenzus i za sprovođenje ekonomskih mera jer ćemo bez toga pasti na prvom kilometru neke pruge ili puta, ili na blokadi mosta", zaključio je Dačić.

Strane kompanije magnet za ulaganja

Premijer je rekao da očekuje da strane kompanije koje posluju u Srbiji budu magnet za nova ulaganja u državu. Dačić je pozvao investitore da predlažu rešenja za bolje poslovno okruženje i istakao da su im vrata Vlade Srbije uvek otvorena.

Dačić je rekao i da nije zadovoljan tretmanom domaćih kompanija u odnosu na strane, ali, kako je objasnio, to je posledica loših zakona, a ne onih koji te zakone koriste.

Premijer je dodao i da strani investitori ne dolaze u Srbiju da bi je spasli već da bi zaradili, jer oni nisu humanitarne organizacije već biznismeni, ali da su zbog zakonskih rešenja domaće kompanije često u podređenom položaju u odnosu na one iz inostranstva.

Prema Dačićevim rečima, do sada se često dešavalo da na tenderima pobeđuju strane kompanije koje potom po niskim cenama daju domaćim kompanijama da izvode radove, što, kako je naglasio "nije konkurentnost već zloupotreba, a u Srbiji se ćuti o tome".

Investitori: Sprovođenje reformi ključno

Predsednik Saveta stranih investitora Frederik Kuen ocenio je da antikrizne mere rekonstruisane vlade predstavljaju korak u dobrom pravcu kako bi se unapredilo poslovno okruženje u Srbiji i podstakao privredni rast, i poručio da je sada ključno da te mere budu i sprovedene.

"Ako Vlada ne bude jačala sposobnosti državne administracije da sprovede najavljene reforme, postoji rizik da neće biti očekivanog poboljšanja", rekao je Kuen predstavljajući Belu knjigu 2013.

Kuen je naglasio da se u protekloj godini čitava privreda susrela sa snažnim izazovima i u zemlji i u Evropi, i da se nažalost u narednim godinama ne mogu očekivati velika poboljšanja, jer će rast ostati nizak.

Kao glavne preporuke Saveta stranih investitora kako bi se olakšalo poslovanje u Srbiji, Kuen je istakao održavanje makroekonomske stabilnosti odnosno sposobnost da se smanje budžetski deficit i javni dug, i da se drže pod kontrolom.

Druga važna stvar je, prema njegovim rečima, započinjanje sistemskih reformi u oblasti pravosuđa i obrazovanja, zatim modernizacija politike vezane za državno vlasništvo i javna preduzeća, odnosno uspostavljanje jednakih uslova na tržištu za sve.

Jedna od glavnih preporuka je poboljšanje poslovne klime kroz smanjenje birokratije, što bi omogućilo kompanijama da rade efikasnije, rekao je Kuen. On je napomenuo da je značajno što je Vlada najavila da će uskoro biti doneti zakoni o radu, o planiranju i izgradnji.

Kuen je istakao i da je važno što je Srbija napravila krupan korak ka integraciji u EU, što je otvorilo priliku za ubrzanje reformi i dodao da je Savet stranih investitora spreman da i ubuduće pruži Vladi iskustvo i znanje svojih članova da se zakoni definišu i sprovode.

Krstić: Stabilizacija javnog duga u 2016.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić ocenio je da će mere štednje Vlade Srbije stabilizovati javni dug u 2016. godini i omogućiti da u 2017. padne njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Krstić je rekao da je to ključno za likvidnost države na međunarodnom tržištu, kao i za socijalno-ekonomsku stabilnost.

Nove Vladine mere su, prema njegovim rečima, smišljene da daju vreme da se sprovedu strukturne reforme, koje je odavno trebalo dovršiti.

Izmene Zakona o radu su, kako je rekao Krstić, jedna od glavnih komponenti za unapređenje poslovnog ambijenta, jer će omogućiti stimulaciju poslodavaca da prijave radnike i da im isplaćuju sve što i zarade.

Ministar finansija je potvrdio da se uveliko radi na sprečavanju sive ekonomije i izbegavanja plaćanja poreza, kao i na boljoj naplati akciza na duvan i naftne derivate.

"Radiće se i na reformi Poreske uprave, posebno njene organizacije i funkcionisanja, a bolje će se kontrolisati i trošenje naplaćenih poreza", rekao je Krstić.

"Izmenama zakona o stečaju veća prava za radnike"

Ministar privrede Saša Radulović prognozirao je danas da će u 2014. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 1,5 odsto.

Radulović je novinarima posle predstavljanja Bele knjige rekao da će rast BDP-a u velikoj meri zavisiti od brzine i dubine reformi, kao i od uspešnosti i završetka privatizacije.

On je istakao da će Vlada putem regulatorne reforme, ali i pomoći preduzećima preko novog garantnog fonda, zajedno sa bankama raditi na snižavanju kamatnih stopa za celu privredu.

"To su mere koje bi trebalo da znatno potpomognu rast", ocenio je Radulović.

Prema njegovim rečima, rast BDP-a u ovoj godini baziran je na poljoprivredi i auto-industriji, a u 2014. znatna sredstva biće odvojena i za druge sektore, kako bi se obezbedio zdrav privredni rast.

Izmenama Zakona o stečaju poverioci će dobiti veća prava, posebno radnici, rekao je Radulović.

"Novi propisi o stečaju će iz korena promeniti transparentnost stečajnog postupka, koji će biti vođen sa većom odgovornošću", rekao je Radulović.

Kako je objasnio, radnici firmi koje idu u stečaj će biti prioritet prvog reda u isplati, odnosno biće im isplaćene sve minimalne zarade i povezan radni staž, dok će sva povezana lica biti u poslednjem isplatnom redu, kada se naplate svi ostali poverioci.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара