Dačić: Opozicija bi u Vladu umesto SPS-a

Izvor: Press, 09.Okt.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Opozicija bi u Vladu umesto SPS-a

Više od dve godine, Srbija liči na rimski senat iz vremena Katona Starijeg, koji je svaku raspravu završavao čuvenim: „Uostalom, Kartaginu treba razrušiti“, piše Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i predsednik Socijalističke partije Srbije u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN.
"Šta god da radimo, da smo radili, deo javnosti i opozicija ponavljaju da vladu, koaliciju koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << čini, treba smeniti, napraviti neku novu, promeniti njene članove... To je pratilo mene, kao premijera, a zatim se prelilo na Vučića, koji je, na prošlim izborima, ubedljivom većinom, preuzeo rukovođenje Srbijom", poručuje Dačić.
 

 
Ne mogu da kažem, ocenjuje,  da i sami nismo tome doprineli – nervozom, nepotrebnim izjavama, uobičajenom međupartijskom surevnjivošću.
 
Priče bez konkretnih zamerki
"Opet, sve to bi ostalo zabeleženo samo kao malo važna koškanja među ljudima koji rade veoma ozbiljan posao, i zbog njega znaju da, neki put, i preterano reaguju, da nije te opšte potrebe da se svaki takav događaj iskoristi za ponovno lansiranje teze sa početka teksta – vladu treba smeniti, ili bar skloniti SPS iz nje. I mogu to da razumem. Nikakav ozbiljniji plan nije se pojavio u opoziciji od izbora 2012. godine od tog – SPS izađe, a mi uđemo u Vladu", navodi Dačić.
On konstatuje da "nikakva druga, ozbiljna zamerka, na sve što se radi ove dve godine u Srbiji, nije pronađena, osim, opet te – SPS smeta ovoj vladi, pa treba neko drugi da bude u njoj".
"Tako su nastajale priče, najpre o velikoj, zatim maloj koaliciji, o zauzimanju, umesto SPS-a, bar nekog ministarstva, pa sve do ove, poslednje po kojoj će me, još pre nego što Srbija preuzme predsedavanje OEBS-om, na mestu ministra spoljnih poslova smeniti Boris Tadić", navodi predsednik SPS.
 
Mrzi me više da objašnjavam
On primeđuje da "nikome još te priče nisu dosadile, niti iko i pokušava da u njima pronađe logiku". Ponavljaju se, kaže, čak i kada ih i događaji, i elementarni razum, pobijaju.
"A mene, lično, više mrzi i da ih demantujem. Računam, ako neko stvarno ne razume da je SNS i SPS, Vučića i mene, spojila politika i ista razmišljanja o tome kuda, i na koji način, Srbija treba da ide; ako ne razume da je upravo ta politika, njeno različito shvatanje i različito bavljenje njome, ne samo udaljilo DS od SNS, nego i doprinelo raspadu jedne od najvećih političkih stranaka u Srbiji – elem, ako to nekome nije jasno, šta imam ja da mu objašnjavam", konstatuje Dačić.

On primećuje da je "daleko od toga da je sve idealno u Srbiji, pa i u odnosima dve stranke na vlasti", ali, dodaje, "zar iko može i da pomisli da bih ja, u vreme kada su reforme najvažnija, i najteža, tema u Srbiji, i kada su i premijer i Vlada, dnevno ophrvani pitanjima o merama štednje, preduzećima u restrukturiranju, javnim preduzećima, investicijama.... – da bih mogao da ugrozim preko potrebnu stabilnost i Vlade i Srbije, oštrim reagovanjem na lični stav predsednika beogradskog odbora SNS-a".
 
Zahtev članstvu SPS
"Nemam nameru to da radim. Hoću da se bavim onim što je i Aleksandru Vučiću, kao premijeru, i ovoj državi potrebnije – sprovođenjem one spoljne politike koja zemlji treba da obezbedi poštovanje, razumevanje, pomoć i prijateljstvo svih koji mogu da utiču na put za koji smo se opredelili, put ka Evropskoj uniji. Uostalom, zbog toga i jesam u Vladi, i u koaliciji sa SNS-om.  Zbog toga je i moja stranka, na svim svojim organima, prihvatila da bude deo ove vlade i ove koalicije", poručuje lider SPS.
 
Na kraju, konstatuje, "zbog toga imam i pravo da zahtevam od članova svoje stranke da te odluke prate i svojim postupcima i svojim izjavama, kao što imam pravo da ih pozovem na odgovornost, ako to ne rade".

"I neka niko ne računa da će SPS zbog toga da se raspadne. Nije se to dogodilo ni kada nismo bili na vlasti, posle 5. oktobra, pa neće ni sada. Umesto toga, mogli bi dušebrižnici, koji prognoziraju kraj Vlade, koalicije i SPS, upravo od nas (i od SNS), da nauče – kada izgubiš vlast, kada nikako na nju da dođeš, ili se vratiš, najpre probaj sebe da promeniš. Vladu, koja ti smeta, 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.