Dačić: Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije

Izvor: RTS, 11.Sep.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odnosi sa SAD visoko na listi prioriteta Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je na otvaranju konferencije "Srpsko-američki odnosi" u Skupštini Srbije da je pozitivna dinamika bilateralnih odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.
Ivica Dačić je rekao su odnosi sa SAD značajni, ne samo zbog aktuelnih izazova, već i zbog vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje delimo i za koje su se preci u obe zemlje borili tokom većeg dela zajedničke istorije.

"Polazeći od realnosti, ali i prihvatanja razlika, Srbija je jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD, koji bi bili utemeljeni na bogatoj zajedničkoj istoriji, savezništvima u dva svetska rata i zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju našeg regiona kao bezbednosno i ekonomski stabilnog i demokratski utemeljenog dela ujedinjene evropske zajednice država", rekao je Dačić na konferenciji u Skupštini Srbije.
Naglasio je da današnje odnose sa SAD karakteriše pozitivna dinamika, koja ima za cilj nastavak uzlaznog trenda bilateralnih odnosa.
"Demonstriramo stalnu zainteresovanost za održavanje redovnog političkog dijaloga na visokom nivou sa američkim zvaničnicima. Celokupnim svojim delovanjem, Srbija želi da se potvrdi kao aktivan i pouzdan partner i kao nosilac regionalne stabilnosti", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Rekao je da Srbija nedvosmisleno pokazuje spremnost da preuzme deo odgovornosti na međunarodnom planu, počevši od daljeg jačanja regionalnih odnosa i stabilizacije Zapadnog Balkana, preko adekvatnog postavljanja prema pitanjima poput migrantske krize i međunarodnog terorizma, kroz učešće u mirovnim misijama.
Ministar Dačić je istakao da Srbija visoko cene podršku koju je Amerika do sada pružala naporima u ostvarivanju svih pomenutih ciljeva i izrazio nadu i očekivanje da će to činiti i ubuduće.
"Odnosi sa dugom tradicijom"
Ivica Dačić je istakao da odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju i da su od uspostavljanja 1881. godine, prošli kroz više faza koje su neretko bile veoma različite po svom karakteru.
Šef srpske diplomatije je podsetio da, u istorijskom smislu, dve države i narode povezuje savezništvo u dva svetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom dobu.
"Tokom raspada SFRJ i u periodu 1990-tih godina prošlog veka, dolazi do zahlađenja i pogoršanja odnosa i stvaranja određenih negativnih narativa, sa čijim se efektima i danas suočavamo", naveo je Dačić.
Istakao je da je zato posebno važno podsećanje na pregršt pozitivnih primera u dugoj istoriji srpsko-američke saradnje.
Vrhunac pozitivnog razvoja odnosa SAD i Srbije predstavljalo je savezništvo u Prvom svetskom ratu, rekao je Dačić i naveo da o tome svedoči i momenat kada se na Vidovdan, 28. jula 1918. godine, u čast odvažnog naroda, srpska zastava vijorila na Beloj kući, ali i na svim američkim javnim institucijama.
"Tog dana je u crkvama širom SAD pročitano, a u svim uticajnim dnevnim novinama i objavljeno, saopštenje američkog predsednika Vudroa Vilsona. On je, dirnut kolosalnim žrtvama i herojskim delima srpskog naroda, izrazio divljenje odvažnom srpskom narodu, koji je zbog ljubavi prema slobodi krenuo u borbu protiv znatno nadmoćnijeg neprijatelja", ispričao je šef srpske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.