Dačić: Odluke o otvaranju granica menjaju se svakoga dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2020, 11:12

Dačić: Odluke o otvaranju granica menjaju se svakoga dana

Odluke o otvaranju ili zatvaranju granica za naše državljane menjaju se svakoga dana, ukazao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da građani Srbije, što se tiče zemalja u okruženju, mogu da putuju u BiH, Bugarsku i Mađarsku bez ikakvih testova, karantina i slično.

Dačić je za TV Prva kazao da je EU donela određene odluke, ali na nivou preporuke, te da je preporuka da se Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stavi na zelenu listu zemalja.

"Ali, svaka zemlja individualno donosi odluku, a te odluke se menjaju iz dana u dan", kaže Dačić.

Dodaje da je Hrvatska juče najavila moguć ulazak u tu zemlju uz test ili 14 dana izolacije, da je za Severnu Makedoniju potreban test, dok smo u slučaju Slovenije na crvenoj listi i mora se poštovati izolacija od 14 dana, ali je tranzit dozvoljen.

U Rumuniju se ne može, kao ni u Grčku, kaže Dačić i dodaje da je isti slučaj i sa Švajcarskom.

I Holandija je zabranila, kao i Belgija, a u Nemačku možemo uz 14 dana izolacije.

U Luksemburg, kao i u Veliku Britaniju građani Srbije mogu da putuju, kao i u SAD, ali u Rusiju, Kinu, Izrael, Maroko, Japan, Australiju... ne mogu.

Dačić navodi da smo sa Grčkom imali problema jer tamo postoji nesklad između ministarstava spoljnih poslova i zdravlja.

Kako kaže, prvo su najavili da može slobodno, pa nisu otvorili prelaz, a sada su doneli odluku da se ne može.

Dodaje da su iz Grčke kazali da je bilo dosta zaraženih među našim građanima koji su turistički posetili tu zemlju.

Dačić ističe da je veliko pitanje da li će se te odluke promeniti ili ne i dodaje da je interes Grčke da otvori granicu zbog turizma.

Kada je u pitanju Crna Gora, naši građani i dalje ne mogu da putuju, a Dačić odgovarajući na pitanje kada i da li će se rešiti to pitanje, kaže da su svi "digli ruke od Crne Gore".

"To je njima na štetu", kaže Dačić.

Upitan zašto to rade, šef srpske diplomatije kaže da na taj način žele da formiraju kritičnu glasačku grupaciju za Mila Đukanovića.

"To se radi zbog politike, a da bi se srušio Milo Đukanović potrebno je jedinstvo svih drugih", kaže Dačić.

Cilj protesta je destabilizacija Srbije

Ministar Dačić ponovio je danas ocenu da su protesti pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti i da nemaju veze sa epidemiološkom situacijom, već je cilj destabilizacija Srbije i slabljenje njene pozicije u regionu i svetu.

"Ja sam iste večeri rekao da ti protesti nemaju veze sa spidemiološkom situacijom i koronom. Već prve večeri se pokazala nasilna strana protesta, upadi u Skupštinu, napadi na policiju koja je pokazivala suzdržanost", rekao je Dačić za TV Prva.

On je ocenio kako je "već prvog dana bilo jasno da nije reč o koroni već o pokušaju nasilnog preuzimanja vlasti" i "pokušaja da se destabilizuje ova vlast i cela Srbija".

Na pitanje ko stoji iza toga i kome je to cilj, Dačić je rekao kako "još ne padaju maske", aludirajući na predstavnike opozicije.

"Pravo pitanje je - ko. Mi ni do dana današnjeg ne znamo, nema ko stoji iza protesta, ne padaju maske, kako to oni vole da kažu. Sa druge strane, oni ne žele da prihvate odgovornost za nasilje na demonstracijama, ali žeče da iskoriste benefite protesta", ocenio je Dačić.

S druge strane, kako je rekao, "imate predstavnike desničara koji ne kogu da vide ove druge".

Ukazujući na različita reagovanja demonstranata u kojima se smenjuju nasilje i mirno sedenje tokom protesta, Dačić je ocenio kako je "potpuno jasno da je reč o strategiji da se destabilizuje Srbija".

"Ima tu i spoljnog i unutrašnjeg faktora. Ne znam mnogo o tome jer je po pitanje bezbednosnih struktura. A kome ovo odgovara? Svakome ko želi da destabilizuje našu zemlju. Stranom faktoru da se oslabi pozicija u svemu što nas čeka, između ostalog i u nastavku dijaloga sa Prištinom, mada će to danas biti samo video-konferencija, a nastavak - ako ga bude", rekao je Dačić.

On kaže kako je ubeđen da "mnogi strani faktori žele destabilizaciju Srbije".

"Svako bi hteo da region učini nestabilnim kako bi njihova uloga bila značajnija. Ako je situacija stabilna njihova uloga postaje beznačajnjija", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje koliko je realno da protesti destabilizuju zemlju, on je ocenio da "demonstracije nanose štetu i u smislu stvaranje slike o Srbiji" kao nestabilnoj državi.

"Ali, država nije uzdrmana i ne može se na ovakav način destabilizovati, država je u stanju je da se obračuna sa huliganima, ali se stvara loša slika koju će mnogi iskoristiti", smatra Dačić.

Za hapšenje Vladimira Škundrića, sina bivšeg ministra i funkcionera SPS, tokom protesta, Dačić je rekao da Škundrić "nije dete, ima 41 godinu".

"Rekao sam - svako ko krši zakon treba da snosi posledice to važi i za Vladimira Škundrića, bez obzira što je njegov otac bio ministar i prvi sekretar SPS", naveo je Dačić i naglasio da "SPS nema veze sa tim Vladimirom Škundrićem".

Na informacije da je "neki savetnik ministra Gorana Trivana vređa Aleksandra Vučića", Dačić je rekao da su to ljudi koji nemaju političku odgovornost jer su angažovani kao eksperti iz nevladinog sektora i nisu deo partije da bi se moglo govoriti o njihovoj političkoj odgovornosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.